Veel enthousiasme

Column

Een Bredase delegatie van raadsleden en bestuurders is van zondag 23 tot en met vrijdag 28 november in het Zuid-Afrikaanse Ekurhuleni. De Bredanaars hopen door middel van kennisoverdracht een steentje bij te dragen aan de sociale woningbouw ter plaatse. Voor BredaVandaag.nl houden ze een dagboek bij. Vandaag het laatste deel: Mieke Vossenaar en Sietzke Schokker

Breda in Ekurhuleni – vrijdag 29 november 2008

Vandaag – vrijdag – de laatste dag van een bijzonder bezoek. De morgen wordt besteed aan evaluatie maar ook aan de toekomst. De vraag staat centraal hoe wij als raadsleden met elkaar verder kunnen gaan. Onze collega’s uit Ekurhuleni geven aan dat ze onze inbreng graag benutten. Zo liggen de verhoudingen binnen hun gemeenteraad anders dan bij ons. Zij moeten bijvoorbeeld meer vertrouwen krijgen in de werkzaamheden van de ambtelijke staf en de woningbouwcorporatie EDC.

We besluiten dat er zowel in Ekurhuleni als in Breda een subcommissie gevormd gaat worden bestaande uit vijf leden van beide raadscommissies Bouwen en Wonen. Deze subcommissie is verantwoordelijk voor het uitbrengen van een halfjaarlijkse nieuwsbrief voor allen die bij het project betrokken zijn.

Bovendien krijgt deze subcommissie per kwartaal een ambtelijke rapportage over de voortgang van het project. Het zou goed zijn als in de subcommissie zowel oppositie als coalitiepartijen zitting nemen. Ook gaan we de mogelijkheden onderzoeken van regelmatige video-vergaderingen, zodat we elkaar ook “live” kunnen spreken zonder te reizen.

Het enthousiasme is over en weer groot en het bezoek heeft ons overtuigd van de noodzaak van het project. Er moet zoveel gebeuren in dit land waar men, vanuit een positieve toekomstvisie, met alle macht bezig is met opbouw.

In de middag maken we van nabij kennis met de recente geschiedenis van Zuid Afrika. Samen met onze collega’s bezoeken we het Apartheidsmuseum. Voor hen vormen de gebeurtenissen rondom de vorming van de Republiek Zuid Afrika in 1994 een belangrijk deel van het leven. We zijn niet alleen erg onder de indruk van wat we zien, maar vooral ook van hun verhalen.

Als we vervolgens ’s avonds afscheid nemen, kijken we terug op een bijzondere en zinvolle week. De raadsleden van zowel de oppositie als het ANC geven aan dat de raadsleden na deze week meer een team zijn geworden. Zij spreken de hoop uit om de lange weg die nog te gaan is gezamenlijk af te leggen, waarbij het sleutelwoord is “leren van elkaar”.

We stellen ons gezamenlijk ten doel dat de oplevering van de eerste huizen die als gevolg van de support van Breda gebouwd gaan worden door EDC en de gemeente, bij de start van het wereldkampioenschap voetbal in 2010 plaats zal vinden.

Mieke Vossenaar en Sietzke Schokker