Falend beleid

Column

Binnen niet al te lange tijd krijgen we in Breda homowijken, macrobiotenwijken, veganistenwijken, lesbowijken, patjepeeërwijken, hummerwijken, studentenwijken en asowijken, voor ieder wat wils. Het is namelijk de bedoeling dat mensen met vergelijkbare manieren van leven bij elkaar in de buurt gaan wonen. De leefbaarheid in de wijken zal hierdoor aanzienlijk verbeteren. Het nieuwe adagium van de gemeenten is nu “ons kent ons”.

Het herstructureringsbeleid is namelijk schromelijk mislukt. De overheid heeft er miljoenen in gestoken om met duurdere woningen rijkere bewoners te trekken om de wijken leefbaarder te maken. Maar de ‘oude’ en ‘nieuwe’ bewoners mengen zich niet met elkaar en de veiligheid neemt niet toe. Want `wat de boer niet kent dat vreet ie niet`.

Omdat het tot dusverre niet gelukt is om mensen van allerlei pluimage vreedzaam naast elkaar te laten leven en van elkaars ‘levenstijl’ te kunnen leren, keren we dus maar weer terug naar het oude beleid. Marokkanen en Turken wonen nu eenmaal graag bij elkaar. En Nederlanders willen nu eenmaal niet in zwarte achterstandswijken wonen. Nee, de gemeenten willen zelfs wettelijke mogelijkheden hebben om huurders te selecteren op hun leefstijl. Maar wel wordt er bijgezegd dat groepen op etnische of religieuze gronden niet mogen worden gediscrimineerd.

En dat vind ik wel goed van die gemeenten. Want laten we wel wezen ‘soort zoekt soort’ is niet voor niets een eeuwenoude Hollandse volkswijsheid. Zo woon ik een hele leuke straat met allemaal leuke mensen. Maar er woont ook een stel met twee kinderen die, laten we zeggen, een beetje anders zijn. Hij is namelijk gristelijk en zij van Surinaamse komaf. Dat vind ik niet eens zo erg. Maar hun achttienjarige zoon belijdt de mannenliefde en hun twintigjarige dochter heeft zich onlangs tot de islam bekeerd en draagt nu een hoofddoek. Ze rijden in zo’n hele lelijke, kleine auto van wel meer dan 4 jaar oud . Verder schijnen ze ook Pepsi te drinken, terwijl alle anderen in de straat Coca Cola drinken. Het zijn verder keurige mensen hoor. Ze zitten bij voorbeeld ook in de organisatie van het jaarlijkse straatfeest.

Maar ja, op de één of andere manier houden ze er toch een andere leefstijl op na en ik voel me daar gewoon niet prettig bij. Ik hoop dus dat die wet gauw wordt goedgekeurd, zodat we weer mensen in de straat krijgen die wat beter bij ons passen.