Kikker in je bil?

Column

De 1-aprilgrap is de laatste jaren aan inflatie onderhevig. De tijd dat zo'n grap de voorpagina van een landelijk krant of het journaal haalt is definitief voorbij. Natuurlijk, die schoenvetergrappen hebben hun beste tijd gehad, maar op klein niveau valt er nog genoeg te lachen. Deze week viel in Bredavandaag.nl te lezen hoe kinderen uit groep 3 door hun leerkracht werden gevraagd met laarzen en emmertjes naar hun school te komen om in de ochtend de boswachter te gaan helpen met de ‘kippentrek’. Een grap waar veel kinderen met twee gelaarsde beentjes intuinden. Dikke pret dus, voor en na de onthulling.

Het maatschappelijk weer breed invoeren van de 1-aprilgrap zou de wereld een stuk luchtiger maken. Ondersteuning met vette subsidies vanuit de gemeente voor een dergelijk project moet worden toegejuicht. De goede 1-aprilgrap relativeert, doet mensen ontspannen, brengt humor en vermindert spanningen. En je kunt de nodige creativiteit er in kwijt. Misschien kan De Nieuwe Veste voor het komende jaar nog een ‘cursus 1-aprilgrappen' organiseren. Burgemeester en wethouders zetten een wedstrijd op voor de beste gemeentelijke 1-aprilgrap, stimuleren actief originele voordegekhouderij en zorgen dat de krantenkoppen op 2 april alleen maar bol staan van luchtige 1-aprillol.

Dat moet een betere wereld maken. Ik stelde me bijvoorbeeld het volgende voor. De krakers in het te ontruimen pand in de Ignatiusstraat zien de eerste bussen met ME-ers komen. De politie zet de omgeving af met linten. Boven het dak wiekt een helikopter. De bussen houden halt, tientallen ME-ers stromen naar buiten, blauwe pakken achter witte schilden, de knuppels in de aanslag. Een waterkanon arriveert. Op het dak zetten de krakers zich schrap voor een stevige pot ontruiming. Als bijna iedereen is uitgeladen haalt de laatste naar buiten komende ME-er een spandoek te voorschijn. '1-april! Kikker in je bil!'
Daarna volgt een wilde smijtpartij met slagroomtaarten (HEMA!) tussen ME en krakers, likt iedereen lachend de slagroom van zijn lippen en gaat naar huis. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Die stunt zou zeker de eerste 1-aprilwedstrijd gewonnen hebben.

Guido van der Kroef