Mind you

Column

Breda gaat de sprong naar het nieuwe tijdperk maken. Willen we. Hopen we. Een mondiale ‘mind’, spirituele bevlogenheid, daar gaat het om in deze eeuw. Een toevallige bank langs het fietspad wijst ons de weg.

Maar laten we niet denken dat we daarin vooroplopen. Twee maanden geleden bezocht ik buurstad Tilburg. Jarenlang niet meer geweest omdat ik hem zo lelijk vond. Ik ben daar geboren en getogen. Mijn eega die meeging trouwens ook. Om er eerlijk voor uit te komen: we schrokken. Van de vooruitgang. Niet dat het in het stedelijke centrum allemaal even mooi was, maar er was veel ten goede veranderd. Zelfs hier en daar een kosmopolitische doorkijk in de straten die je deed wegdromen naar Amerika. En nog belangrijker: er bruist daar iets, intellectueel, cultureel en zakelijk. Ga maar eens zitten op een terras en kijk wie er langslopen. Luister waar het over gaat. Niks bourgondisch gedoe, maar meegaan in de vaart der wereldvolken.

Onze buurstad steekt ons naar de kroon. Wij zijn gewaarschuwd. Laat Breda vanaf nu alleen maar projecten wegzetten die getuigen van mondiale smaak. Het woon- en kantorenpark in de stationsbuurt moet grandeur uitstralen. Onze cultuur moet staan als een huis op een stevig creatief fundament dat over regionale en landelijke grenzen de aandacht trekt. En hup NHTV, doorgaan met die universitaire aspiraties; een universiteit vormt het kloppend hart van de stad. Want anders worden we ruimschoots voorbijgestreefd door kruikenzeikende, bosschebollende en lichtgevende gehuchten waar we het niets eens van vermoedden.

Breda, denk groots, droom groots, wees groots.

Mind you!