Dubai maakt kennis met het Westen

Column

'Een man die een prachtige bibliotheek laat bouwen, is nog geen wijs man.' Er is vast een Oosterse wijsheid van die strekking, maar geen sjeik die hem kent. Met één boek hadden ze hun bankroet kunnen voorzien. Confessions of an Economic Hit Man, door John Perkins. Nu is het te laat. Olie op, geld weg: de droom bleek bedrog.

De truc met de Economic Hit Man. Men neme een onderontwikkeld land met iets van waarde. Olie bijvoorbeeld. Vervolgens kopen we die olie om de Westerse economie op te stoken. En – omdat we in het westen zo barmhartig zijn – gaan we het onderontwikkelde land helpen om zich te ontwikkelen.

We maken prachtige economische prognoses. "Als je nou al het geld dat we hebben overgemaakt investeert in bouwprojecten. Appartemententorens, infrastructuur, afvalverwerking, luchthaven, skipistes. Dan komt die economische boom vanzelf. Westerse bouwbedrijven beschikken over kennis en ervaring met dat soort projecten, die kunnen al dat moois voor jullie realiseren. Maak het geld maar weer over." En zo kopen we de olie eerlijk, terwijl het kapitaal netjes in het Westen blijft.

"Weetjewat, sluit er nog een lening bij af. Dat verdien je later allemaal terug. O nee toch niet. Nou de groeten hè!"