Koos Klaas!

Column

Beste Klaas, zo. De stembureaus zijn dicht, dus ik kan het nu makkelijk roepen. Koos Klaas! Nee, je bent niet van mijn partij, maar je verdient steun voor je keuze voor ‘de dubbel’. Ga ik uitleggen.

Je bent nu leerling-voorzitter van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Breda (die je een beetje uit de losse pols lijkt te managen, zo dacht ik van de week in de raadsvergadering) en je komt in de Tweede Kamer. Ook voor de VVD, da’s wel zo praktisch. En je wordt een goeie, let op mijn woorden. Je bent een gisse gast met een heel behoorlijke spreekvaardigheid en, het allerbelangrijkste, je bezit gevoel voor humor. Je hebt lef en ambitie. Da’s mooi.

Er zijn er niet zoveel die de lokale en de landelijke politiek combineren. In de nu vertrekkende Tweede Kamer zijn er twee die het aandurfden, beiden van jouw VVD. Helma Neppérus combineert die functie met het lidmaatschap van de gemeenteraad van Voorschoten, een veurdurrep van Den Haag waar ongeveer niets gebeurt. Frans Weekers, ook al van de liberale denominatie, is gemeenteraadslid in Weert. Weert heeft drie hangjongeren, een illegaal frietkot en een afslag van de snelweg. Wie op Google ‘Weert’ en ‘ruzie’ intikt krijgt slechts 20.000 hits. Slaapstadje dus. Nee, dan Breda!

Meer gemeenteraadsleden zouden jouw voorbeeld moeten volgen. Niet alleen omdat het je lokale of provinciaalse blik verruimt. Helemaal in tijden van crisis zie je bestuurders almaar krommer trekken van de lokale navelstaarderij (sommige oliedomme nationale politici maken het nog bonter), terwijl samenwerken, het grotere geheel benutten, juist verstandig is.

Hier moet ik je in de nastoot op een beginnersfoutje wijzen: je hebt het economische regiofonds van de negentien in West-Brabant samenwerkende gemeenten om zeep geholpen. Slechte zaak. Kortzichtig. Maar Klaas, zie het als een leermoment. Van alles goed doen, wordt niemand wijzer. Of koop een goeie bril.

Belangrijker nog is dat er stevige banden bestaan tussen nationale en lokale politiek. Op gemeenten komt almaar meer rijksbeleid af, dat ze braaf of creatief moeten uitvoeren. De speelruimte voor eigen initiatieven in de gemeente krimpt.

De taak van gemeentebestuurder wordt zo allengs zwaarder en er valt aan de burgers hele wat uit te leggen. In dat spel is het hartstikke nuttig, wanneer er directe, politieke contacten bestaan tussen lokale en landelijke politici. Die zorgen ervoor dat je bijtijds signalen kunt uitwisselen en dat je, met kracht van argumenten, vooral in het Haagse enige invloed kunt uitoefenen.

Ongetwijfeld krijg je mensen aan de deur die beginnen te zeuren dat je te weinig in Breda bent, dat je teveel vergoedingen opstrijkt of dat je een carrièrepoliticus bent. Lekker laten klagen. Door je keuze móet je op hoofdlijnen besturen en dat is alleen maar goed, die vergoedingen zijn – als je die straks door je gewerkte uren deelt – zeer gemiddeld en er niks mis met politici die vooruit willen. Wij kiezers houden je wel in de smiezen.
Dus Klaas, maak er wat van! Zorg dat je als landelijke volksvertegenwoordiger ook voor Breda rendeert en andersom. Ik wens je graag veel succes en als ik je een keer naar het hsl-station moet brengen (in 2015?), je belt maar!
Henk

Henk Schol
Henk Schol is journalist, discussieleider en bovenal Bredanaar. Geregeld spuit hij op eigenzinnige wijze zijn mening over een actueel onderwerp, terug te vinden op de pagina met columns