Veiligheidslogica

Column

“Deze coalitie kiest voor focus op veiligheid.” Dus komen er stadsmariniers. Geen acht, maar vijf, want er is geen geld. VVD-voorman Klaas Dijkhoff’s vijftal dient vooral in de wijken toezicht te houden en moet daar, dat is belangrijke kwaliteit, zichtbaar zijn voor de mensen.

Want zichtbare stadsmariniers verhogen het veiligheidsgevoel. En daar schort het aan in Breda. Want die sukkels van Bredanaars vertikken het zich veiliger te voelen, terwijl de (meeste) misdaadcijfers dalen! Dom volk.

Houd even vast: zichtbare stadsmariniers, veiligheidsgevoel.

Politiek moet ook leuk zijn
Dezelfde Klaas Dijkhoff, de liberale leidsman, voorop, en zijn politieke vrienden van CDA, D66 en GroenLinks, die veiligheidsgevoel van de Bredanaars zo belangrijk vinden, zo pennen ze op in hun coalitie-Bijbel, willen natuurlijk niet alleen met criminaliteit en veiligheid bezig zijn. Politiek moet ook leuk zijn. Dus verzinnen ze leuke dingen voor de mensen, ook in de veronderstelling natuurlijk dat die leuke dingen Bredanaars prikkelen om volgende keer weer op hen te stemmen.

Een van de schaarse cadeautjes van de politiek voor de mensen in deze financieel barre tijden is gratis parkeren in de binnenstad na winkelsluitingstijd. Het is goed voor het uitgaansleven en houd de stad gezellig, zullen ze hebben gedacht.

Niet-Bredanaars
Ere wie ere toekomt: Het idee komt van Dijkhoff zelf. Uiteraard zijn het vooral niet-Bredanaars die nadat de winkels hun rolluiken hebben laten zakken met de auto naar de binnenstad komen om uit te gaan, Bredanaars pakken de benenwagen, de fiets of het fantastische, fijnmazige en het ook ’s avonds frequent voorbijkomende openbaar vervoer.

Dat is minder slim van Dijkhoff en zijn vrienden: ze helpen vooral mensen uit Zundert, Gorkum en Rotterdam. Maar ja, beloofd is beloofd. Met name op het Chasséveld zou parkeren ’s avonds gratis worden. Ook GroenLinks-wethouder Wilbert Willems van ‘spagaat’ (milieu én verkeer) vindt dat best.

Gratis parkeren kan niet
Breda moet tientallen miljoen bezuinigen. Uitgangspunt van de coalitie is: “niets uitgeven dat er niet is”. Dus, financieel gezien, kan gratis parkeren na sluitingstijd van de winkels helemaal niet. Dat wisten de VVD en Dijkhoff tijdens de verkiezingscampagne natuurlijk ook wel. Sterker: het gemeentelijk parkeerbedrijf worstelt met een tekort van pakweg een miljoen. Toch wordt parkeren gratis na, meestal, zessen.

Maar niet op het Chasséveld. Niet op de Beyerd-Vlaszak. Dat kost dan weer nét te veel. Beetje lullig: bioscoop- en theaterbezoekers die wat minder ter been zijn, moeten gewoon blijven betalen. Gratis parkeren kan straks in de ‘inloopstraten’, zoals de Ginnekenweg en de Nieuwe Haagdijk.

Op straat geknikkerd
Hoe het geld gevonden om gratis parkeren voor streekgenoten mogelijk te maken? Tarieven voor anderen – werkers en winkeliers in de binnenstad vooral - verhogen en kosten besparen. Zo simpel werkt dat. En maar hopen dat al die anderen niet gaan piepen én blijven parkeren. Anders schiet het nog niet op. Zo wordt ook, op een paar man in een centrale na, al het toeziend personeel in de parkeergarages op straat geknikkerd.
“Focus op veiligheid”: zichtbare stadsmariniers, veiligheidsgevoel….?

Dus verdwijnen, ook om een platte en onverstandige verkiezingsbelofte waar te maken, de beheerders uit de parkeergarages. Ze worden onzichtbaar. De verkoopster van de Hema moet maar hopen, als ze na de koopavond in de winter haar autootje uit de parkeergarage wil halen en een of andere engerd scharrelt daar rond, dat ze de intercom haalt (en dat die het doet).