Column: Vrijheid

Column

COLUMN - Op het moment van schrijven van mijn eerste column voor BredaVandaag.nl is het zondagavond. Het Nationaal Songfestival is op TV. ‘Prachtige’ liedjes met titels als ‘Ga dan niet’ en ‘Weelderig Waardeloos’ springen er voor mij helemaal uit.

Het blijkt een serieuze zaak te zijn want half VIP Nederland wenst de drie J’s veel succes. Maar laten we overgaan naar de realiteit van de dag, of beter gezegd, de week. Op deze zondag liep ik van Breda naar Roosendaal (hardlopend welteverstaan).

By the way, laat ik mij aan u voorstellen: Ton van ’t Veer, 53 jaar en hardloper in hart en nieren. Vooral lange afstand lopen is mijn domein met de marathon als mijn specialiteit. Het hardlopen is voor mij a way of life. Genoeg hierover, ik was dus op weg naar Roosendaal. Mijn vertrek uit Breda gaat wat moeizaam, noem het maar loskomen van de stad en het dagelijkse leven. Eenmaal goed op weg, loop ik via de Rithsestraat naar de Sprundelse Baan. Daarna is het heel simpel, alsmaar rechtdoor en als je blijft lopen kom je vanzelf in Roosendaal.

Onderweg gebeurt er vrij weinig. Een boer groet me vriendelijk en zegt dat het fris is. Een haas ligt dood aan de kant van de weg. Dat zijn zo’n beetje de hoogtepunten, dus volop tijd om na te denken. Vaak komen er mooie plannen opborrelen meestal verdwijnen ze weer net zo snel als ze zijn gekomen. Wat blijft, zijn de goede ideeën.

Tijdens deze loop is er veel onrust in het hoofd. Ondanks de recht-toe-recht-aan weg, is er even de twijfel; ‘ga ik wel de goede kant op?’ Daarna vlagen van het wereldnieuws; Tunesië, Egypte, mensen op straat, heel veel geweld, emotie en ontreddering. Ook hier kan gesproken worden van veel onrust en een koers die niet duidelijk is. Na iets meer dan 2 uur hardlopen is Roosendaal bereikt. De terugweg gaat lekker luxe met de auto in nog geen 20 minuten richting het vertrouwde Breda.

Terug naar het Songfestival. Het liedje ‘Je vecht nooit alleen’ wordt gekozen als beste. Hopelijk geldt dat ook voor de bevolking van Tunesië en Egypte en worden zij gesteund door de westerse samenleving om zich daadwerkelijk te bevrijden en te kunnen leven in vrijheid, en te gaan en staan waar je maar wilt.
Keep on running in rust en vrijheid.

Ton van 't Veer