Column: Ouderen en sport

Column

Ouderen zijn op dit moment hot in Nederland. De discussie over langer doorwerken en genoeg pensioen laait weer op. De vergrijzing is zich aan het voltrekken. De mens blijft langer leven en blijft steeds actiever. Deze week waren een aantal oudjes in het nieuws. Met name de vakkenvuller van 100 jaar, in Groningen.

Hij woont recht tegenover de supermarkt en werkt 2 dagen in de week. Zijn motto is: “je moet gewoon bezig blijven”. Natuurlijk passen de laatste nieuwsberichten hierin; van de 100-jarige die collecteert voor Amnesty International om maar te zwijgen van de 100-jarige man wiens rijbewijs onlangs werd verlengd.

Even wat cijfers: in 2010 waren er ruim 2,6 miljoen 65-plussers, dat is 15,6% van de totale bevolking. In 2040 is dat 25,6% van de bevolking, dat zijn 4,6 miljoen mensen. Een laatste weetje: rond 2050 is 10% van de bevolking 80-plusser.

Hoe is dat dan in de sport? De ouderen doen het ook in de sport nog steeds goed en zijn niet kapot te krijgen. Ze komen steeds meer in beweging. De groepen in de leeftijd van 55 tot en met 64 en 65 tot en met 75 jaar zijn de laatste jaren meer gaan bewegen. In 2000 was dat 43% en nu 55%.

Genoeg over cijfers. Wie denkt dat de oudere sporter vrijblijvend beweegt, heeft het mis. “ik fiets om te winnen” is de krasse kreet van een wielrennende 70-jarige. Steeds meer ouderen zoeken de competitie met hun leeftijdsgenoten op. Veel oudere hardlopers willen zich bewijzen. Dit is ook mijn ervaring. Als inmiddels 50-plusser is de concurrentie in mijn leeftijdsklasse groot en wordt er nog verdomd hard gelopen.

Hoe verhoudt zich dan die competitiedrang ten opzichte van de jonkies? Helaas moet ik concluderen dat dit steeds magerder wordt. De deelname aan wedstrijden neemt af. Sport en bewegen moet vooral leuk zijn. Daar is natuurlijk iets voor te zeggen. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat mensen bewegen en minimaal de bewegingsnorm halen (vijfmaal per week 30 minuten matig intensief bewegen). Er blijkt een stijgende lijn te zijn, maar is dat voldoende voor de toekomst? Is het in competitie sporten dan de sleutel om fit te blijven?

Mijn antwoord is ja en wat mij betreft mag de wedijver meer gepromoot worden in het sporten. Dit weekend was ik aanwezig bij het Nederlands Kampioenschap atletiek in Apeldoorn. Helaas het niveau wordt minder en de deelname idem dito, je mag zelfs spreken van een onderbezetting op diverse loopnummers. Ik luid hierbij de noodklok. Neem een voorbeeld aan de ouderen. Kom in beweging en graag zoveel mogelijk, wel of niet in competitieverband. Boven alles staat: blijft fit want doodgaan is niet erg, verval wel.

Keep on running met of zonder wedijver.

Ton van 't Veer