Ger Heimans
Ger Heimans

Zwarte piste in de polder?

Column

Wie kent de achternaam van Mozes? U weet wel, die van dat biezen mandje.

Zijn achternaam moet haast wel “van de berg” zijn, want in Exodus 19 staat geschreven: “Toen ging Mozes van de berg …..”

Volgens de geschriften heeft Mozes vele wonderen verricht al is wetenschappelijk bewijs hiervoor nooit gevonden. Momenteel lijkt er een broer van Mozes rond te lopen: Thijs van de berg. Als het aan hem ligt zal ook hij binnenkort wonderen gaan verrichten en hij belooft nu al gouden bergen.

Thijs van de berg, die eigenlijk Thijs Zonneveld heet, is journalist. In een dol dwaze bui heeft hij het idee geopperd dat Nederland een berg zou moeten hebben. Een berg van tweeduizend meter hoog die te gebruiken zou moeten zijn voor allerlei takken van sport. Wielrennen, skiën, bergbeklimmen, paragliden, een schaatsbaan “op hoogte”. Hoe hebben we het al die jaren zonder gekund?

Direct zijn er tientallen wetenschappers en techneuten opgestaan, en die zijn aan het rekenen en fantaseren geslagen. Inmiddels zijn zij unaniem van mening dat zo'n berg technisch haalbaar zal zijn.

Als mogelijke locatie voor de berg wordt gedacht aan de Flevopolder. Men schat een gebied nodig te hebben van circa 100 km2. En de kosten? Er wordt al gesproken over minstens 200 miljard. Hoe dan ook, Thijs wil de berg realiseren zonder belastinggeld. En hij weet het zeker: “die berg komt er”.

Hopelijk kent Thijs het gezegde “belofte maakt schuld”.
200 miljard?
Da's wel een hele berg schuld.