Afbeelding

Ane Brun - It All Starts With One

Column

We hebben een tijdje moeten wachten op nieuw materiaal van de Noorse Ane Brun. De release van haar nieuwe plaat werd uitgesteld omdat ze met niemand minder dan Peter Gabriel en Ani diFranco op tournee ging.

It All Starts With One is nu dan eindelijk verschenen, een album wat volgens Brun rigoureus anders moest. Dit maal geproduceerd door collega en vriend Tobias Fröberg, die we ook wel kennen van het duet Love & misery.

Het is een album wat volwassen en met vlagen heel meeslepend klinkt, het is goed te horen hoe veelzijdig de vocalen van Brun zijn en het geheel is veel minder country, maar soms juist wat zweverig. Brun heeft bewust gekozen om ook te componeren op de piano en om niet bij elk nummer de gitaar te pakken. Slagwerkers, een toetsenist, strijkers en backing vocalen zorgen voor een heel vol geluid. Ondanks het gebruik van meerdere instrumenten blijven haar nummers toch minimaal, maar zit er wel een soort spanning in die je vastgrijpt en pas aan het einde weer loslaat.

Uiteraard bezit de cd een aantal pronkstukken waaronder ik de opener These days reken, maar ook Words en Undertow Daarentegen komt het duet met José Gonzalez niet bijzonder goed uit de verf. Laten we eerlijk zijn; dit is geen tussendoortje, maar een cd die het aandachtig luisteren waard is. Voor de liefhebber is de honger naar nieuw werk weer voor een tijdje gestild. Langzaam pakt Brun Nederland in, met een bezoekje aan de De Wereld Draait Door en een Europese tour, dit jaar een stapje groter dan voorheen. Op 18 oktober in een uitverkochte Melkweg. Dan kan ik vast en zeker mijn hart weer ophalen.

Steffi Blonk