Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Na de Singelloop

Column

Na de Bredase Singelloop kijken velen met mij reikhalzend uit naar de komende periode met modder, regen en wind en hopelijk vrieskou. Wat mij betreft wordt het weer een lekker wintertje.

Dit is een jaarlijks terugkerend ritueel, eerst de zomer, na de vakantie de voorbereiding op de jaarlijkse najaarsklassiekers en vervolgens crossen en veldlopen door een winterlandschap.

Vaak hoor je mensen zeggen dat hardlopen een zomersport is. Niets is minder waar. Hardlopen is tijdloos en doorklieft alle seizoenen. De wintertemperatuur is vaak ideaal voor een lange duurloop of crosstraining (lekker rennen over mooie bospaden in een stevig tempo).

Het materiaal voor de hardlopende mens is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van jaren geleden. Thermo-ondergoed, winddichte kleding en prima schoeisel. Goed aansluitende loopkleding in allerlei kleuren en maten. De herfst- en wintermaanden behoeven dus geen belemmering te zijn om te blijven hardlopen. De regen, wind en kou moet je gewoon op de koop toenemen.

Juist het lopen onder erbarmelijke omstandigheden heeft iets speciaals. Niet teveel kleding aantrekken; twee of drie dunne laagjes over elkaar is prima en natuurlijk niet te vergeten het reflectiehesje, vooral tijdens de avondtrainingen (eventueel extra lichtje aan de arm). Zo min mogelijk katoen (het liefst geen). Laat u eventueel adviseren door ervaren lopers of loopsters over het hoe en waarom.

We wonen in een prachtig klimaat. Winter, lente, zomer, herfst. Met alles erop en eraan. In de wintermaanden is het voor de mens zeker niet verkeerd om extra te rusten. Meer uren slaap en wat betreft de arbeid: loop lekker rustig. Hier en daar het lichaam een keer even kietelen met een tempoloopje, een intervalletje of misschien een crosswedstrijd. Houd echter het totaal aan trainingen bovenal rustig en lang.

Kijk maar eens naar de dierenwereld. Daar is het niet anders. Laat je dus leiden door Moeder Natuur en laat je niet afschrikken door haar elementen. Eeuwenlang hebben wij dit klimaat al getrotseerd en daar gaan we gewoon mee door. KEEP ON RUNNING, ook in herfst en winter.