Afbeelding

Raadsel rond man met fiets om nek

Column

COLUMN – Is het zuinigheid ten top, het opnieuw uitvinden van de loopfiets of simpelweg een fietsendief die de moeite niet neemt het slot te forceren? Het blijft een raadsel waarom de man op de foto afgelopen weekend met een stalen ros om zijn nek door de stad wandelde.

De persoon in kwestie probeert misschien zo min mogelijk zijn fiets te belasten. Zolang er niet op wordt gereden dan slijten er ook geen onderdelen, kan hij gedacht hebben. Al is de bus dan een betere uitkomst. Of natuurlijk wandelen zonder tweewieler.

De loopfiets stamt uit 1817 en raakte al snel in ongenade. De fiets met een alternatieve aandrijving dan de voeten maakte furore. Neemt de man anno 2011 een stap terug in de tijd? Onwaarschijnlijk, want de loopfiets was nooit een succes.

Dan de mogelijkheid dat het een dief betreft. Dan is het makkelijker het slot kapot te maken en er op het gestolen vervoersmiddel er van door te gaan. Maar overdag lijkt dat niet voor de hand liggend, gezien de vele omstanders.

Het lijkt niet prettig om jezelf zo voort te bewegen. Had hij misschien een lekke band en was op zoek naar fietsenmaker? Misschien wilde hij geen risico nemen bij de beruchte bussluis aan de Houtmarkt waar de man op de foto werd vastgelegd. Je weet immers maar nooit wanneer die palen omhoog schieten.