Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

De pakkans en hard- of weglopen

Column

COLUMN - Medeburgers, wees alert, kijk om je heen en geef de boef geen rustig ogenblik. Beter nog, bespioneer, want in iedere passant zit natuurlijk een potentiële struikrover, tasjesdief of erger nog bankovervaller, huurmoordenaar of noem maar op.

De overheid roept de burger op. “Pak de overvaller. Pak je mobiel”. In Nederland worden elke week tientallen overvallen gepleegd, vooral in de grote steden. Bent u getuige van een overval? Zorg dan voor bruikbare informatie. Film of fotografeer, bel 112 of noteer het kenteken. “De pakkans vergroten, heb jezelf in de hand” is de pakkende kreet in de campagne.

Doel van al dit moois is dat de oplettendheid bij het publiek toeneemt, zodat de kans een dader op heterdaad te betrappen groter wordt.

Als hardloper kom je op veel plaatsen, in het veld, het bos of in de stad. In vele gevallen heb je je mobiel niet bij je. Toch wil ik een ieder oproepen de telefoon met camera standaard mee te nemen want je weet maar nooit. Ook tijdens de wedstrijden is dit handig, snijdt er iemand af of maakt hij of zij een onhandige manoeuvre, of erger, is het een zwartloper, leg vast en geef het door bij de dienstdoende jury.

Ooit gehoord van het fenomeen Freese, Flight, Fight? Bevriezen, vluchten, vechten? Het is de meest natuurlijke reactie als mensen in nood zijn of in gevaar (dreigen) te komen. Met andere woorden, de doorsnee mens denkt per saldo eerst aan zichzelf.

Wanneer je de tegenwoordigheid van geest hebt om je mobiel te pakken is dat vaak ook nog een hachelijke onderneming. Want voor je het weet ben jij het haasje (bijvoorbeeld bij vechtpartijen).

Natuurlijk is aandacht voor je medemens en elkaar helpen in nood vanzelfsprekend. Mij bekruipt langzaam het gevoel van angsthazerij en verklikkertje spelen. “Big Brother is watching you” en houd je buurman in de gaten, want je weet maar nooit.

Gelukkig hebben wij hardlopers de mogelijkheid om even weg te rennen anoniem door de bossen de vrijheid tegemoet om daarna weer terug te keren in onze gecontroleerde samenleving.

KEEP ON RUNNING met of zonder mobiel. De keus is aan u.