Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Daar kun je toch niet mee thuiskomen?

Column

Herfstvakantie! Genoeg te beleven binnen de stadsgrenzen. Dit ondanks dat de najaarskermis op het Chasséveld precies aan het begin van de vakantie is vertrokken.

Er zal vast een goede reden voor zijn. Toch verbaast het me. Je trekt toch meer publiek (en maakt dus meer omzet) als de scholen dicht zijn?

Zelf startte ik de herfstvakantie buiten de stadsgrenzen. Terugrijdend naar Breda over de A16 leiden de billboards van Veilig Verkeer Nederland me verschrikkelijk af. ´Bellen? Hou ´t kort´ staat op het eerste bord. Ik hoef me niet aangesproken te voelen. Aan de combinatie bellen en rijden, waag ik me niet. Een ding tegelijk, meer dan genoeg.

Toch irriteert de tekst mij. Alsof ik op het matje word geroepen om mijn beltijd te verantwoorden. Ja zeg, hoe lang ik bel, dát maak ik zelf wel uit. Mijn irritatie groeit als ik de volgende aanwijzing tegenkom: 'Sms'en doe je op de parkeerplaats'. Mooi niet. Sms'en doe ik waar het mij uitkomt, maar zeker niet op een parkeerplaats.

Afgeleid door deze borden, rijd ik met 130 km per uur verder. Dat mag hier namelijk. Intussen denk ik hardop: 'Dropje onderweg? Niet het hele doosje!' 'Muziek? Graag zachtjes.' Natuurlijk bedoelt Veilig Verkeer Nederland het goed. Doel is dat iedereen die de weg op gaat, veilig thuiskomt.

Met die boodschap kun je het alleen maar eens zijn. Alleen dat tóóntje. Daar kun je toch niet mee thuiskomen?