Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Eurocrisis supercompensatie

Column

Ja, lieve mensen, het is wederom crisis in Europa en als je al het nieuws mag geloven, gaat het er nu echt om spannen. Ik ga u nu niet oproepen om de hardloopschoenen aan te trekken en te vluchten of om maar een rondje te rennen en hopen dat het allemaal wel meevalt en overvliegt.

U begrijpt dat voor mij in hardlopen altijd de oplossing zit. Toch wil ik u graag even meenemen naar een van de belangrijkste trainingswetten: ‘supercompensatie’. Wat dat is, vraagt u zich natuurlijk af.

Supercompensatie is de aanpassing van de mens aan verandering. Met andere woorden; de mens past zich aan en wel op een zodanige manier dat men op een hoger niveau uitkomt dan de beginsituatie. Als hardloper hebben wij dat natuurlijk al jaren in de gaten.

Eerst goed trainen, het lichaam uit balans brengen, net niet te veel, dat is heel belangrijk. Te veel en te lang belasten, kan leiden tot blijvende lichamelijke klachten. Daarna goed herstellen, de juiste voeding en een gedegen organisatie van de rust, dus geen gestres. Natuurlijk moet dat alles gebeuren onder de juiste klimatologische omstandigheden.

Hoe vertalen we al dit moois in het licht van de Euro crisis? Heel simpel. We gaan er even vanuit dat we, als het gaat over de Euro, flink uit balans zijn en laten we hopen dat we niet te ver zijn doorgeschoten en dat we geen noemenswaardige (onherstelbare) beschadigingen hebben opgelopen. Bij een goed herstel hoort natuurlijk een gedegen plan waarin de juiste keuzes worden gemaakt. Wat vooral belangrijk is in het herstelproces is dat je niet te snel begint met presteren.

Hoe meet je supercompensatie? Dat blijft een moeilijk waarneembaar punt. Als sporter heb je een aantal meetpunten: het opnemen van de lichaamstemperatuur en de rustpols ('s morgens vroeg). Verder natuurlijk het gevoel: hoe fit voel ik mij? Ook hier kan je een score aan koppelen. Ben je top herstelt dan kan je weer op een hoger niveau beginnen met presteren, dit geldt ook voor de Euro.

Er zit in dit verhaal een addertje onder het gras. Als sporter ga je weer trainen en het lichaam opnieuw uit balans brengen om zodoende weer volgens de eerder omschreven cyclus tot de supercompensatie te komen. Gaat dit dan ook op voor de Euro? Dat zou zo maar kunnen. Dus om vooruit te gaan, hebben wij een crisis nodig? U mag het zeggen. Ik trek mijn hardloopschoenen aan en ga heerlijk rennen, toch maar even weg van de crisis. KEEP ON RUNNING.