Afbeelding

Breda naast bier ook groot in horloges?

Column

COLUMN – Breda Bier is inmiddels een vertrouwd begrip voor de inwoners van deze stad. Onder de naam Breda Royal is het in plaatsen elders in Nederland en zelfs in het buitenland bekend. Maar niet alleen op de pilsmarkt doet de stad van zich spreken. Breda is nu ook bij de tijd.

Elke dag komen er wel enkele tweets voorbij over een merkproduct dat de naam Breda draagt. Na een kleine zoektocht blijkt dat het gaat om horloges van het betaalbare soort. Het product komt uit Dallas Texas, althans volgens de website bredawatch.com.

Wie of wat in de Verenigde Staten verzint nu deze merknaam? Een Bredanaar met enige trots en kennis van de stad kan verklaren dat pils en Breda enigszins een band hebben, een geschiedenis. Maar een horloge is toch wat anders.

Is de bedenker een Bredase juwelier geëmigreerd uit de Parel van het Zuiden. Hij die uit emotionele overweging de stadsnaam aan een horloge verbond? Zou de oprichter van het bedrijf uit het Amerikaanse Breda in de staat Iowa komen, alwaar dus de gelijknamige plaats ligt? Een Spanjaard uit het vlakbij Barcelona gelegen stadje met de zelfde naam? Een Italiaan, want ook daar is een plek genaamd Breda.

Of het nou een geniale marketingman is, een in heimwee verkerende stadsgenoot, of gewoon een slap verzinsel. Wat het ook mag wezen, Breda doet ook mee in de wereld van tijdmeting. Voor de trotse Bourgondische Bredanaar die lekker op het terras zit met om de pols een leuk horloge en in de hand een goed glas bier.