Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Lekker bezig in 2012

Column

Als de klok twaalf slaat, is het nieuwe jaar een feit. Pijlen schieten de lucht in. De sterren die zij voortbrengen, openbaren zich op grote hoogte om vervolgens met veel vaart terug te dwarrelen. En dan, alsof ze zich halverwege bedenken, lossen ze op in het niets. Nieuwjaarsnacht in Breda. Kleurrijk en knallerig.

Enkele uren later, resteren alleen de resten.
In de stad is de stilte hoorbaar, op een enkel rotje na. Op het wegdek, de nat geworden kartonnen omhulsels van de weggeschoten pijlen. Ze liggen eenzaam in een tapijt van rood papier, naast een enkele achtergebleven champagnefles. Om melancholisch van te worden.

Ja zeg, zo wilde ik het nieuwe jaar niet beginnen. Hup. Aan de slag. De bezem er door. Ik veeg de restanten van 2011 op een hoop, om 2012 schoon te kunnen beginnen. Daarmee is ook de melancholie over het voorbije jaar weggepoetst. Meteen lekker bezig in 2012.

Dat is wat ik iedereen wens: lekker bezig zijn. Vooral met zaken die je leuk vindt. En soms, de kiezen op elkaar, en de dingen doen waar je eigenlijk niet zo´n trekt in hebt, maar die er bijhoren, zoals restanten vuurwerk opruimen. Eenmaal bezig, blijken juist die dingen meestal mee te vallen. Dat moet ik maar eens onthouden. Dan wordt het een opgeruimd 2012. Gelukkig Nieuwjaar!