Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Het kleedlokaal

Column

Het kleedlokaal, een smeltkroes van de sportende mens, vaak is het er gezellig. Voor mij is het altijd weer een beetje thuiskomen. Tijdens de gymclub, als jongetje van pakweg 6 jaar, was mijn eerste kennismaking een beetje voorzichtig.

Tijdens het douchen hield ik mijn onderbroek aan. Bleek achteraf niet slim te zijn want in die jaren (een kleine 50 jaar geleden) kreeg je geen schone onderbroek mee. De weg terug naar huis kan ik mij nog steeds goed herinneren, het was koud en mijn korte of lange broek gaf weinig bescherming.

Die kleedkamer blijft een mooie plek van euforie, plezier, feest, ruzie, chagrijn, kattenkwaad en noem maar op. De atletenkleedkamer verschilt duidelijk van die bij de voetbalclub. Natuurlijk is er een verschil tussen het fenomeen voor of na de wedstrijd. Eerlijk is eerlijk, bij het loopvolk moet het ijs meestal eerst gebroken worden.

Zo ook afgelopen zondagmiddag in een kleine voetbalkleedkamer in Egmond aan Zee. De halve marathon van Egmond zat er op. Het was een zeer luxe editie, windje mee op het mooie vlakke strand. De stemming was dus opperbest maar het werd pas echt gezellig toen bleek dat de douches inmiddels koud waren. Het is altijd weer een sport om dit geheim te houden voor de nieuwkomer(s). Het scenario is als volgt: je gaat douchen volgens afspraak en je geeft geen krimp. Met een stalen gezicht kom je weer terug en vertelt hoe heerlijk zo’n douche na de wedstrijd altijd weer is.

Natuurlijk zal een ieder dat beamen, de nieuwkomer(s) incluis. Het is de onderbroekenlol op zijn best, want bij de eerste “gvd, wat is tie koud” kreet!, is steevast het antwoord van de anderen “oh dat is toevallig, net was ie nog warm”. Ook na deze (flauwe) grap was het weer hetzelfde als zo vaak, de grappen en grollen zijn niet van de lucht en het is gewoon weer jongetjes onder elkaar.

Bij thuiskomst vertel ik mijn verhaal weer (zoals zo vaak) aan mijn vrouw en zij reageert dan met de opmerking: “Bij de vrouwen is dat zelden of nooit." “Tja, jongetjes he”, is mijn reactie. KEEP ON RUNNING met nog veel kleedkamergedoe.