Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Politieke waanzin

Column

COLUMN – De politiek is een vak apart. Dat is cliché, maar voor politiek geldt het in de overtreffende trap, althans dat vind ik. Na enkele jaren de Bredase variant op de voet te volgen weten ze je in de gemeenteraad toch nog compleet in verwarring achter te laten.

Het was donderdag de afsluitende gemeenteraadsvergadering. De sfeer was jolig en het leek door de tropische temperaturen in de raadszaal ook enige momenten op een bijeenkomst van een parlement van gemiddeld Zuid-Amerikaans land waar ze regelmatig met elkaar op de vuist gaan. Niet dat er geknokt werd, maar de spanning was tussen enkele partijen te snijden.

Zo werd het ‘sociale geweten’ van Breda, de PvdA, met enige regelmaat tot de grond toe afgebrand. Want hoe haalden de sociaaldemocraten het in hun botte hoofd voorstellen te deponeren die reppen over de penibele situatie waarin mensen aan de onderkant van de samenleving verkeren. ‘Dat is niet zo en daarvoor is het nu niet het juiste moment. Het is verdomme zowat vakantie! We bellen’.

Met name het CDA, dat met zijn christelijke achtergrond eigenlijk voor de sociaal zwakkere moet opkomen, trok hard van leer. Ach ja, wat zal dat. De christendemocraten staan sinds Mauro toch al niet meer zo dicht bij de mensen. Dus dan is krampachtig bewijzen dat er helemaal niets aan de hand is de beste methode. Ontken het doodleuk en je hebt het gelijk aan je zijde.

Zo kabbelde de vergadering nog wat uren voort, met hier en daar een sneer, wat steken onder water en een trap onder de gordel. De politiek is niets vreemd. Maar toen, zo tegen het eind, wanneer de moties is stemming werden gebracht, werd ik ruw verstoord uit mijn dutje. En draadje kwijl uit mijn gezicht wegwrijvend, ging ik er eens goed voor zitten.

Het CDA kwam met zijn magnus opus van de avond. Een motie met in de hoofdrol de komst van een nieuwe sporthal. ‘Een voorstel voor te leggen, met daarin een uitwerking van verschillende scenario’s en verschillende investeringsmogelijkheden, hoe een nieuwe sportvoorziening gerealiseerd kan worden’, zo luidde de geniale motie. Let niet op het taalgebruik, want dan haakt een normaal mens al direct af. Nee, het gaat om het inhoudelijke. Beide nietszeggend trouwens, maar dat terzijde.

Nou wil het geval dat in het coalitieakkoord staat dat de gemeente zelf niet investeert in een nieuwe sporthal. Daarnaast is het stadsbestuur al lang in overleg met het ROC West-Brabant die zelf de portemonnee wil trekken. Zo, en dan nu de stemming: unaniem aangenomen, met steun van de PvdA. Halleluja en nu samen naar het café. Kan jij het volgen?