Afbeelding

Geboorte

Column

Het is nog vroeg als ik door een stil Breda loop. De zon schijnt en hoewel voor veel mensen de werkdag toch al echt begonnen is, zijn de straten in de binnenstad nog rustig en verlaten. Winkeliers openen langzaam hun deuren. Bakken en rekken worden buiten gezet en stoepjes geveegd. Klaar om klanten te ontvangen.

Ik haast me door de Nieuwstraat, op zoek naar Latte’s and Literature. Bos bloemen in de ene, uitnodiging en adresgegevens in de andere hand geklemd.
Aan het eind van de straat kijk ik verbaasd om me heen. Heb ik het nu gemist? Aarzelend keer ik me om en loop wat langzamer terug. Ik herinner me wel een spelletjeswinkel, een juwelier, de supermarkt, Run-2-day, maar een boekenwinkel annex koffiebar? Nee, die is me niet opgevallen.
Bij de spellenwinkel valt mijn oog op een biljet aan de deur. ‘Besloten bijeenkomst.’
Tóch de spellenwinkel!

Ik gluur even naar binnen en zie mijn gastvrouw van die ochtend staan tussen haar gasten. Haar korte, blonde haren omlijsten haar smalle gezicht. Haar ogen flitsen heen en weer door de ruimte en haar konen zijn rood gekleurd.
Ze is zenuwachtig. Ik ken haar (nog) niet persoonlijk, maar zie het direct. Logisch, ik zou het ook zijn in haar plaats.

Ik duw de deur open en stap naar binnen. Haar ogen vliegen naar de ingang en lachend komt ze op me af. ‘Wat leuk dat je er bent! Wat leuk om je eindelijk eens te ontmoeten.’ We zoenen elkaar hartelijk op de wangen en ik overhandig haar mijn bos. Dan komen de volgende gasten binnen en verwarm ik mij aan een kop koffie en een plak noten-bananencake. Na wat handen schudden links en rechts begint het officiële gedeelte van deze morgen. Eerst neemt ze zelf het woord, dan volgt Wijnand Nijs haar voorbeeld. Tot slot speecht ook Cees Meeuwis, wethouder Werk en Ondernemen in Breda, een paar woorden nadat hij een eerste exemplaar uit handen van Wijnand Nijs heeft mogen ontvangen.
Een bijzondere dag voor een columnist.

Een bijzondere dag voor het uitgeven van een verzameling columns, gebundeld in een mooi boekje.
Heel veel succes met de geboorte van deze ‘baby’, Hennie! Dat er nog maar veel van dit soort boekjes uit jouw hand mogen volgen! Het is je gegund.