De Bredase wereldbol.
De Bredase wereldbol.

Breda is zóóóó 2013

Column

COLUMN – Dus nadat ik vorige week de Maya’s en Nostradamus stevig bekritiseerde en beiden partijen keihard onderuit haalde, kijk ik ditmaal zelf eens in de glazen bol en waag mij aan een aantal zeer betrouwbare voorspellingen. Het wordt een fantastisch jaar kan ik u verzekeren.

Traditioneel gezien breekt de tijd aan van terugblikken en de daarmee gepaard gaande onvermijdelijke lijstjes. Wat passeerde in 2012 de revue? Vaak herinner ik mij weinig van het gebeurde. Kwestie van professioneel negeren of eerder een bar slecht geheugen. Boeit ook niet, want regeren is vooruitzien. Hoppa, steek die maar in je zak.

Mijn eerste blik geeft de burger moed, want ik zie op vele vlakken voorspoed. Het stemt mij vrolijk om nu al te melden dat de stad belangrijke stappen neemt naar een prachtige toekomst met een stevig fundament. Het wordt een en al jolijt. De crisis eindigt in Breda, zo luidt mijn boude stelling. Waar zal ik eens beginnen?

De bouw van het nieuwe station geeft de stad de allure waar het zolang naar snakt. Het World Trade Centre landt in Breda en bedrijven met hoog aanzien vestigen zich op korte termijn. Als een olievlek breidt het succesvolle bedrijfsleven zich uit. Samen met het Logistiek Topinstituut Dinalog dendert de stad ondanks alle financiële malaise van voorgaande jaren richting economisch zekere tijden.

Door de komst van de Fyra-verbindingen naar Amsterdam en Antwerpen stroomt de stad vol met toeristen die een weekendje Breda op hun verlanglijstje hebben staan. Want die stad, die moet je hebben gezien. Elke zondag shoppen, geen probleem. Een nieuw winkelcentrum met grote winkelketens trekt nog meer bezoekers. En een vijfsterren hotel aan de Nieuwstraat maakt verblijf voor hen alleen maar aangenamer. Ze willen eigenlijk nooit meer weg.

Dat staat dan ook niemand in de weg. De corporaties gooien alle onbetrouwbare directeuren en managers de laan uit en trekken samen met de particuliere markt en de gemeente de woningbouw uit het slob. Een onuitputtelijke stroom aan creatieve oplossingen zorgt voor woonruimte in allerhande soorten en maten. Scheefwonen is een term die in het Bredase woordenboek niet meer voorkomt en wachtenlijsten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

De komst van een evenemententerrein met dito hal aan de Bavelse Berg wordt beklonken. Grote beurzen en beroemde artiesten doen na een hiaat van vele jaren Breda weer aan. Het veld van de Seeligkazerne aan de Fellenoordstraat ontvangt voor het eerst Breda Barst en Parkies, waardoor ook de bewoners van de binnenstad weer kunnen genieten van een rustige wandeling door het Valkenberg.

Na de winterstop verjaagt NAC het degradatiespook. De Bredase club kweekt vertrouwen mede door de steun van de altijd fanatieke aanhang en richt zich op. Alex Schalk schiet er twintig in en NAC stoomt op richting de tiende plek. Directeur Stefaan Eskes ziet de omzet stijgen en aan het eind van het seizoen kan Jeffrey van As weer naar hartenlust nieuwe spelers aantrekken.

Ik zie vertrouwen, geld, winst, groei, geluk, samenhorigheid, populariteit en trots. Breda is zóóóó 2013. Afijn, de beste oliebol komt volgend jaar volgens het AD gewoon uit Breda. Of het blijkt allemaal een hoop gelul in de ruimte, maar het klinkt wel lekker. Dat dan weer wel.