Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Aan het werk

Column

Het ziet er zo gemakkelijk uit alsof het vanzelf gaat, bijna simpel; dat doe ik even, is een opmerking die je vaak hoort van het publiek bij grote wedstrijden als de Afrikanen langs zoeven. Talent maar bovenal veel training ligt hier echter aan ten grondslag. Het gemak waarmee wordt gerend, is vaak een lust voor het oog en wekt de indruk dat een ieder dat wel even kan.

Helaas lieve mensen, dat is niet het geval. Ook de talentvolle atleet heeft heel veel werk verricht voordat hij of zij de persoonlijke absolute top heeft bereikt. Geldt dit dan ook voor de minder getalenteerde (loper)? Jazeker, ook hij of zij kan de absolute persoonlijke top bereiken door hard, gestructureerd en weloverwogen te werk te gaan. Dit is wat mij betreft een vaststaand feit.

Een mooi voorbeeld kwam deze week weer voorbij. Lionel Messi schiet de vrije trap loepzuiver in de linkerhoek, op een plaats waar de keeper kansloos is, op het oog een makkie. Veel training en doen, doen, doen, (met plezier en passie) is hiervan de basis. Dit geldt ook voor de minder talentvolle loper, muzikant, danser, etc. Wat is dan de keerzijde van minder werken (c.q. werklust), minder talent, minder passie en minder visie.

Grofweg gezegd: gebroddel, rommelig, moeilijk ogend en weinig overtuiging. Dit weekend was ik bij Breda Barst met leuke bands maar ook groepen waarbij mij het gevoel bekroop dat de moeilijkste muzikale kunstjes van stal werden gehaald om mij te overtuigen van hun muzikaliteit. Ook in bijv. het voetbal zie je dit vaak. Topploegen kaatsen (eenmaal voetcontact) de bal naar elkaar, het team is constant in beweging, snijdende passes en een genot voor het oog.

Natuurlijk zijn er individuele acties maar ook deze ogen vaak heel simpel en zijn meestal zeer doelgericht. Wat is nu de slotsom van dit alles? Heel simpel: werken, werken, werken, met heel veel plezier en passie en niet het er een beetje bij doen. Het neveneffect is dat bijv. hardlopen steeds leuker wordt en dat het rennen, gaat voelen als het hardlopen als een Afrikaan. Voor hen die de Singelloop gaan lopen, ook na 6 oktober is er nog veel werk aan de winkel. KEEP ON RUNNING met werklust, passie en plezier.