Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie
Hennie van de Kar. foto School voor Fotografie

Bredase ‘pakhuisjes’ als remedie tegen eindejaarsstress

Column

Sommige gewoontes zijn zo hardnekkig dat je er ieder jaar opnieuw in verstrikt dreigt te raken. Of ben ik de enige die last heeft van ‘haast’ in de laatste paar maanden van het jaar?

Zo ergens in november dan begint het. Hoe zeer ik van hardlopen houd – en zelfs van hardloopevenementen - meedoen aan een wedstrijd waar ik me niet voor heb opgegeven, frustreert. Hoe hard ik namelijk ook ren, ik win het niet van de tijd.
Gelukkig herken ik ‘mijn haast’ beter dan voorheen. In plaats van erin mee te gaan, reageer ik tegengesteld; doen alsof ik zeeën van tijd heb. Dus ging ik afgelopen week op mijn gemak de stad in om rond te struinen. In die struintocht stuitte ik op twee ‘pakhuisjes’ in het Bredase, waar een hulpSint goed zou kunnen slagen.

Het ene pakhuisje zit in Zandberg; Dé Spellenwinkel Breda. Als het aan het einde van middag begint te schemeren, en ik fiets er langs, maakt een nostalgisch gevoel zich van mij meester. Spelletjes in alle soorten, maten en prijzen staan hier tot nagenoeg aan het plafond opgestapeld. Het andere pakhuisje zit nog meer verborgen, namelijk in Passage Zuidpoort. Ik doel op A-Tembo, een winkel met alleen maar Lego. Tot de kleinste losse onderdelen. Bij het binnenstappen, was het alsof ik de hardloopwedstrijd waar ik me niet voor had opgeven, onverwachts had uitgelopen. Bredase ‘pakhuisjes’ bezoeken als remedie tegen eindejaarsstress. Verrassend om dat te ontdekken.

Hennie van de Kar
Hennie van de Kar is sinds 2001 tekstschrijfster in Breda.