Afbeelding

Het nieuwe jasje van De Barones

Column

COLUMN - Winkelcentrum De Barones ondergaat een gedaanteverwisseling. De verbouwing, gepland van maart 2014 tot voorjaar 2015, moet leiden tot 'een transparanter geheel'. En dat is nodig want klaarblijkelijk is het winkelcentrum niet uitnodigend genoeg. Zo ook de ingangen, volgens de projectontwikkelaar: “Daar kun je zo aan voorbij lopen.” En bij die zin ging het wat mij betreft mis.

Al sinds mijn eerste kennismaking met Breda weet ik van het bestaan van De Barones. Toegegeven, de stad interesseerde me enorm en ik deed er alles aan om haar beter te leren kennen. Maar dan nog ben ik absoluut geen padvinder, en dat was ook zeker niet nodig. Tijdens een simpele rondgang door de winkelstraten is het wat mij betreft lastig om De Barones over het hoofd te zien.

Niet alleen heb ik mijn twijfels over de slechte vindbaarheid. Ook vraag ik mij af wat een opvallender uiterlijk nou werkelijk oplevert. Persoonlijk loop ik graag met een grote boog om schreeuwerige, opvallende en niet-authentieke winkelconcepten heen. Is de charme van een mooi gebouw of winkelstraat niet dat je haar moet ontdekken, zoals bijvoorbeeld ’t Sas. Stel je voor dat dat prachtige binnenstedelijke hofje vol allure van alle kanten de aandacht trekt. De magie zou direct verloren zijn.

Laat ik vooropstellen dat ik niets tegen vooruitstrevende plannen heb. In tegenstelling tot menigeen die in Breda bij alles wat met verandering en vernieuwing te maken heeft, moord en brand roept. ‘Dat past niet bij het karakter van de stad’, wordt er dan al gauw geroepen. Ja, ook ik koester onze historische binnenstad en ook ik zie niet graag oude panden plaatsmaken voor moderne nieuwbouw. Dat neemt niet weg dat oud en nieuw prima hand in hand kunnen gaan. Mits ingepast met respect voor het bestaande.

Om exact die redenen koos architect Koen van Velsen niet voor een hypermodern nieuw station. Want hij wilde geen gebouw dat ‘als een alien toevallig op die plek was geland’. De nieuwe OV-terminal wordt zo goed mogelijk in het bestaande gepast. En wat doen we nu met De Barones? Daar maken we juist een vreemde van.
?
Bouke Tuit is eigenaar van Tekstbureau Rephrase