NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser
NAC speelde zondag tegen Heracles, Zonder publiek, dat stond naast het stadion. foto Peter Visser

De gemeente speelt weer voor Sint

Column

Het blijft lastig te verkopen. In tijden van economische tegenwind, waarin verhalen van ‘anonieme’ weldoeners onze harten verwarmen, waarin het goed is om te zien dat een land verscheurd door natuurgeweld op onze steun kan rekenen. Tijden ook van bezuinigingen op bijvoorbeeld culturele instellingen. Theaters en musea die steeds meer hun eigen broek op moeten houden. Kom in die tijd maar eens aan met een voorkeursbehandeling.

Want is de financiële noodgreep die NAC andermaal overeind moet houden anders uit te leggen? Natuurlijk gaan er stemmen op dat de huur van het Rat Verlegh stadion bij voorbaat al te hoog was. Dat neemt niet weg dat de op omvallen staande club altijd op het randje van de afgrond leeft. Een doorgewinterde NAC-supporter kijkt er al niet eens meer van op. ‘NAC is nu eenmaal een soap zonder einde’, is een veelgehoorde kreet.

De gemeente Breda wil af van de ongezonde situatie die is ontstaan met de aankoop van het stadion in 2003. Het risico dat daarmee gepaard gaat, levert uiteindelijk altijd verliezers op en daarmee heeft de volksclub de gemeente gegijzeld. Zonder NAC heeft het stadion geen huurder van formaat en blijft Breda met een gigantische kostenpost achter.

Maar NAC is meer dan huurder. NAC is Breda en Breda is NAC. Een club die midden in de samenleving staat, die mensen verbindt en harten verwarmt. En als de resultaten tegenvallen misschien wat minder, maar een NAC-supporter keert altijd weer terug. NAC is erfgoed. Denk aan het ‘avondje’ of kijk voor het bewijs eens rond in het NAC-museum. Om die niet in geld uit te drukken meerwaarde, verheugt het mij dat de gemeente opnieuw voor Sinterklaas speelt. Of in elk geval sterk de indruk wekt dat te doen. Al zal het misschien de laatste keer zijn.

En NAC, dat moet eigenlijk voor straf mee in de zak naar Spanje.. ..op trainingskamp.

Bouke Tuit is eigenaar van Tekstbureau Rephrase