De EMTE aan de Heksenwaag bij Heksenwiel is vrijdag 3 januari overvallen. foto Wijnand Nijs
De EMTE aan de Heksenwaag bij Heksenwiel is vrijdag 3 januari overvallen. foto Wijnand Nijs

Wild West-Breda

Column

Vorige week begonnen in Breda de opnames voor de Nederlandse speelfilm ‘Onder het hart’. Naast Kim van Kooten en Frank Lammers schitteren ook de Grote Kerk, café De Bommel en de Haven in deze romantische komedie. Fantastisch dat onze stad als filmdecor dient. De regisseur sprak over de schoonheid van de Catharinastraat en het Kasteelplein. Pareltjes inderdaad.

Breda wordt geheel terecht aangemerkt als schilderachtige, of in dit geval filmische stad. En dat past natuurlijk prima bij een zoetsappige familiefilm. Maar wat velen niet weten, is dat onze stad een stuk veelzijdiger is. Ik zou toekomstig producenten en regisseurs graag mee willen nemen naar de andere, duistere kant. Zodat zij ook die eens kunnen belichten.

In 2004 was er al eens de film Amazones, over bijstandsmoeders uit Breda-Noord die zich bekeren tot de criminaliteit. Met het snelle geld van een bankoverval hopen ze hun schulden te kunnen betalen. Naast dat dit een totaal ongeloofwaardig verhaal was, was het acteerwerk ook nog eens bijzonder matig. (Laat mensen van boven de rivieren a.u.b. geen zachte G imiteren. Dat klinkt als een espressoapparaat dat niet op gang wil komen).

Er zijn zoveel betere misdaadverhalen te bedenken. Ze zijn immers aan de orde van de dag. Je kunt de digitale krant niet openslaan of er is weer een BMW gestolen. In Beieren kunnen ze er al haast niet meer tegenop produceren. Of wat te denken van de vele straatroven, overvallen, babbeltrucs en inbraken. Je zou maar thuiskomen en er zit een vreemde voor jouw tv die voor het gemak ook vast de sloten heeft vervangen. Het kan in Breda!

Nu moet ik bekennen dat ik me nog nooit onveilig heb gevoeld in de stad. Niet toen ik om vijf uur ’s nachts naar mijn studentenhuis in De Geeren moest fietsen, en ook niet toen het laatst pikkedonker was doordat de straatverlichting uit was gevallen. Maar ik kan me zo voorstellen dat dit voor ‘kwetsbare groepen’ zoals vrouwen en ouderen anders ligt.

Daarom zou ik bij de aankomende debatten van de gemeenteraadsverkiezingen graag wat horen over veiligheid. Hoe denken de heren en dames politici te voorkomen dat de volgende 'Bredase' film inderdaad een misdaadthriller wordt?

Bouke Tuit is eigenaar van Tekstbureau Rephrase