Afbeelding
Thinkstock

Een hele wagon met Liga koeken?

Column

Joepie, Breda staat op nummer 1! Hebben we de mooiste kerk? Het mooiste theater? De leukste binnenstad? Nee, maar met een gemiddelde van 37 goederentreinen per dag, hebben we wel mooi het hoogste aantal goederentreinen dat door onze stad rijdt. Dat zijn er bijna 14.000 per jaar!

Wanneer je, net als wij, vlak aan het spoor woont, heb je een mooi uitzicht op alles wat voorbij rolt. Soms zijn treinen al te herkennen aan het geluid dat ze maken. Personentreinen en goederentreinen maken verschillende geluiden. De een piept en de ander pieeeeept, maar helaas ben ik iets te weinig bioloog om het verschil in het ijzer-schrapend geluid op papier weer te kunnen geven.

Binnen de wereld van de goederentreinen zijn er ook nog eens veel verschillende soorten wagons. De opleggers die vol staan met nieuwe auto’s, de dichte rechthoekige containers, de ronde, roestige, ingezakte worsten en de bulkwagons. De eerste en laatste zijn het minst mysterieus, omdat je vaak kunt zien wat ze vervoeren. Hoe anders is dat bij de rechthoekige containers en de dichte worsten.

Ons buurmeisje van acht weet soms precies wat er in zit. Vaak zijn het Liga koeken en er passen heel veel Liga koeken in die containers van Evergreen. Ze denkt ook te weten dat in de mooie witte worst-wagons van Stolt kaarsvet zit want kaarsvet stolt, toch? Ze kijkt me even vragend aan en ik zeg: ‘Ja, kaarsvet stolt inderdaad’.

Ik vertel haar dat er in heel veel van die wagons ook speelgoed zit. Speelgoed dat ver weg gemaakt wordt en met boten en treinen naar de speelgoedwinkels gebracht wordt. Ze komt aanzetten met een kistje plastic speelgoed horloges en kijkt me uitdagend aan wanneer ze vraagt ‘Waar zijn deze dan gemaakt?’. ‘Achterop staat made in China dus dat betekent dat dit in China is gemaakt’ zeg ik. Ze kijkt me twijfelend aan en gelooft me niet, ze heeft namelijk nog nooit een Chinese Intertoys-trein gezien.

Uit persoonlijke ervaring weet ik dat niet te bevatten is voor een kind van die leeftijd. Zelf heb ik ook eeuwen lang gedacht dat ieder land een dorpje of stadje had dat Made heette. Maar ik houd vol en langzaam trekt de twijfel weg uit haar ogen. Er breekt een glimlach door en ze zegt dat ze het wel leuk zou vinden, wanneer er een trein zou ontsporen. Dan zou ze langs het spoor gaan kijken om speelgoed te zoeken en alles mee naar huis nemen.

Iets in me besluit niet te vertellen dat er ook zo’n 7500 LPG treinen door Breda rijden, voor je het weet zegt die wijsneus dat ze hoopt dat die ook een keer ontspoort, zodat papa gratis kan tanken.

Babs Verstrepen