Afbeelding

Soms is er een hogere macht die besluiten voor je neemt..

Column

Deze druilerige zondag staat in het teken van een maandelijks terugkerende exercitie; huis kuisen. De badkamer poetsen, wc schrobben en de berg schone was opruimen die zich naast de wasdroger heeft verzameld. De huishoudelijke taken zijn bij ons thuis geslonken tot een minimaal aanvaardbaar niveau, en de inrichting van het huis heeft zich daar langzaam maar zeker aan aangepast.

Zo liggen er decoratieve stapeltjes papieren die ooit nog eens in de desbetreffende mappen moeten worden opgeborgen. Kleurrijke hoopjes ‘klein-spul’ dat uit tassen en broekzakken gekomen is, liggen op tafel te wachten tot ze worden verplaatst naar een iets definitievere verblijfplaats. De keuken is te klein voor een vaatwasser en dus wassen wij nog met de hand af. Het komt alleen steeds vaker voor dat er teveel tijd zit tussen het bevuilen van de vaat en het daadwerkelijk afwassen. Daarom wordt de boel eerst even in de week gezet… in de badkuip in de aangrenzende badkamer.

Ook het onderhoud van de tuin is geminimaliseerd. Door het terras op hardhouten vlonders te plaatsen en de rest van de tuin vol te storten met split. Eens in het jaar gaat de hoge drukspuit erop en af en toe wordt het tot onkruid ontkiemde zaad uit het split getrokken, en dan zit die taak er ook weer op. Strijken we al heel lang niet meer. We kopen kleding gewoon een maatje kleiner, waardoor alles strak om het lijf gespannen wordt. En met de huisdieren hebben we afgesproken om het verharen binnenshuis te beperken, maar helaas is dit een eenzijdige afspraak gebleken.

Terwijl we nog liggen te doezelen en ons mentaal voorbereiden op de komende dag, begint mijn telefoon te trillen. De agenda zegt dat we vanmiddag helemaal geen tijd hebben om te poetsen. Het is namelijk bierproefmiddag in het urban-bolwerk van de Belcrum; Electron. De twijfel slaat toe, gaan we wel of gaan we niet? Binnen drie minuten hebben we genoeg smoesjes opgeworpen om de klusjes uit te stellen tot volgend weekend. We besluiten het resterende deel van het weekend in te vullen op dezelfde manier als dat we het begonnen zijn, met zinvol genieten.

Net voor we op de fiets stappen, doen we nog een snelle check op social media. Welke gezellige bierliefhebbers hebben hetzelfde plan opgevat? Dat blijken er heel wat te zijn, 2.7 K mensen, om precies te zijn. Meer dan twee-en-half duizend gerstenat-proevers hebben zaterdag de tweede editie van het Bierfestival bezocht. Zaterdag?!? Dat was gisteren! We kijken elkaar sip aan en leggen ons neer bij het feit dat de naderende levertransplantatie nog even uitstel krijgt.

Jammer, Brewda is dit jaar aan onze slokdarm voorbij gegaan maar volgend jaar doen we gewoon een nieuwe poging.

Babs Verstrepen