Breda: ‘Hoe woon jij?’

Nieuws

BREDA – Pas op als je 3 oktober de straat op gaat, want grote kans dat je aangehouden wordt door een enquêteur! Van de gemeente Breda dit keer. De centrale vraag? ‘Hoe denk je over wonen in je wijk?’

Breda wil graag weten hoe je denkt over je woning en de woningen in je wijk. Je zou zeggen dat de gemeente dat weet, maar dat blijkt niet zo te zijn. Vandaar deze enquête bij de start van de maand van het wonen, zo vertelt gemeentewoordvoerder Sonja van Ginneken. “Van een aantal wijken en dorpen weten we dat wel, zoals van Prinsenbeek en IJpelaar.” Daar is al onderzoek gedaan in het kader van het project ‘Geschikt wonen voor iedereen’, zo licht ze toe. “Daarin is gekeken of je van je wieg tot je graf in dezelfde wijk zou kunnen blijven wonen. Maar zo’n onderzoek hebben we lang niet in alle buurten gedaan.”

Dat burgers nu zelf mee kunnen doen aan een dergelijke ondervraging is nieuw. In het verleden inventariseerde Breda ook wel hoe haar inwoners wilden wonen, maar gebeurde dat vooral via officiële kanalen, zoals wijkraden. “Nu willen we iedereen de kans geven”, stelt Van Ginneken namens Breda. Ze waarschuwt wel voor al te hoge verwachtingen. “Aanpassingen aan het woningaanbod kunnen natuurlijk wel een paar jaar duren. Vandaar dat het motto is ‘Denk mee, droom mee, doe mee.’”

De vragen gaan vooral over het woningaanbod. “Niet over veiligheid of leefbaarheid. We willen weten hoe een wijk er over tien jaar volgens de bewoners uit zou moeten zien. Mensen wordt ook gevraagd hoe hun woning bevalt. Het gaat echt over hun huizen.”

Op die manier hoopt Breda een beter beeld te krijgen van waar het met wijken heen moet. “En als er een bepaald beeld uit volgt, dan kan dat door de gemeente vastgesteld worden in gebiedsdoelen.” Dat document met doelen geldt als handvat voor Breda bij de verdere ontwikkeling van zo’n wijk, zodat ook projectontwikkelaars en woningstichtingen weten wat ze wel en niet mogen in bepaalde buurten.

Behalve de enquête op 3 oktober, kunnen inwoners van Breda vanaf 2 september ook via de website van Breda de vragen beantwoorden. De enquête is niet representatief, zo stelt de woordvoerster. “Dat is ook niet de bedoeling. Maar we hopen natuurlijk dat er zoveel mogelijk mensen meedoen om een goed beeld te krijgen.”

Tijdens een stadsgesprek op 22 oktober, dat ook deel uitmaakt van de Maand van het Wonen’, presenteert Breda al enkele uitkomsten van de ondervragingen. Ook de wijkraden, woningstichtingen en bewoners- en consumentenorganisaties zijn betrokken bij de enquête.