Vensteruur horeca: meer incidenten

Nieuws

BREDA – Invoering van het zogenoemde vensteruur in de horeca heeft gezorgd voor meer horecagerelateerde incidenten. Dat blijkt uit het rapport ‘Evaluatie openingstijden horeca’. Ook krijgt Breda zijn het uitgaanspubliek en de horeca over het algemeen niet erg enthousiast over dit extra uur.

Sinds de invoering van het vensteruur, waarbij bezoekers wel naar buiten, maar niet meer naar binnen mogen tijdens het laatste openingsuur, constateerde de politie een hoger aantal incidenten in de binnenstad dan in dezelfde periode in andere jaren.
Dat was vooral merkbaar sinds de invoering van het vensteruur voor nachtzaken in mei. Vernieling en geweldsincidenten kwamen meer voor. Wel constateerde de politie dat de incidenten nu geen piekuren meer kenden, dat was voorheen wel zo. De politie had het al met al drukker sinds de invoering van het vensteruur.

Het vensteruur werd 1 februari van dit jaar ingevoerd, gelijkertijd met een verruiming van de openingstijden. Zo mogen cafés op donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht open blijven tot drie uur in plaats van tot twee uur. Nachtzaken kregen er ook een uur bij, en hoeven sinds 29 mei pas om vijf uur dicht.

Horecaondernemers zijn in meerderheid negatief over verlenging van de openingstijden. 54 procent vindt het een slecht initiatief, 39 procent is positief.

Vooral ondernemers rond de Grote Markt zijn negatief, de enthousiastelingen bevinden zich rond de Havermarkt. 44 procent van de ondernemers daar zegt er ook financieel voordeel van te hebben, tegen 33 procent van het totaal aantal ondernemers. Een iets grotere groep zegt er op achteruit te zijn gegaan.

Ook de gemeente moest extra in de buidel tasten. Vooral handhaving van het vensteruur vergde extra inzet van de afdeling Gebruik Openbare Ruimte.

De langere openingstijden waren bedoeld om Breda als uitgaansstad aantrekkelijker te maken. De helft van het publiek beaamt dat, het vensteruur levert echter veel wrijving op, wat weer een negatief effect heeft op de aantrekkelijkheid. Maar een klein deel van de ondernemers vindt dat uitgaan in Breda er aantrekkelijker op is geworden. Zij constateren vooral dat het uitgaansleven later op gang komt.