Verdeelde reactie horeca op harde taal Klink

Nieuws

BREDA – Als het aan minister Klink van Volksgezondheid ligt dan volgen politie controles, hogere boetes, sluiting van het café en zelfs een gevangenisstraf voor overtredende uitbaters. De horeca in Breda reageert verdeeld op de harde woorden van de bewindsman. “We laten ons niet intimideren”, zegt Wiel Maessen van stichting Red de Kleine Horeca.

De minister gaat overtredingen van de Rookwet beschouwen als een economisch delict om zo meer druk uit te oefenen op de rebellerende ondernemers. “Het maakt niet veel indruk. Hij is in de verdediging gegaan, omdat hij niet zoveel tegenstand had verwacht. Daar is hij van geschrokken, maar ook nu zullen niet veel ondernemers van gedachte veranderen”, aldus Maessen.

Breda Rookvrij is wel blij met de klare taal van Klink. Steven van den Eendenburg: “Ik ben blij met dat de minister hardere maatregelen wil treffen, maar het is wel redelijk laat. Een wet moet je respecteren anders krijg je chaos en chaos is er nu. Het enige wat helpt is strenge handhaving. Iedereen zal het moeten accepteren.”

Volgens Hein van der Put, raadsman bij Gimbrere Advocaten, handelt Klink rechtmatig wanneer hij een overtreding van de Rookwet ziet als een economisch delict, maar zal vervolging daarvan het Openbaar Ministerie (OM) te zwaar belasten. “Uit gemak heeft de minister boetes opgelegd, dat blijkt niet te helpen. Nu grijpt hij naar een zwaarder middel. Dat kan en mag hij. Maar het komt een beetje over als het schieten op een mug met een mitrailleur. Omdat bij veel ondernemers het water aan de lippen staat verwacht ik nogal wat overtreders. Dat kan het OM helemaal niet verwerken. Waarschijnlijk wordt dan alleen een voorwaardelijke straf opgelegd.”

Jan Hardenberg van lunchroom Pfromberg, die al drie boetes kreeg van de Voedsel en Waren Autoriteit, vindt het schandalig dat de minister de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) niet serieus neemt als onderhandelingspartner. “We moeten afdwingen dat de KHN als partner aan tafel komt te zitten. Als niets helpt, moeten we gezamenlijk overgaan tot hardere acties.”

Klink vindt dat de politie ook een steentje bij moet dragen bij de handhaving van het rookverbod. Naast de controleurs van de VWA moeten volgens de bewindsman agenten worden ingezet. Daar denken de voorzitters van de politiebonden NPB en ACP heel anders over. Zij lieten dinsdag al weten zich te verzetten tegen de extra inzet van agenten.