Lezing: ethiek binnen de krijgsmacht

Nieuws

BREDA – Wel of niet schieten als een vrouw in boerka bij een controlepost in Afghanistan gewoon doorloopt ondanks een verzoek te stoppen? Het is een van de ethische vragen waarop professor Désirée Verweij ingaat tijdens de Academielezing op donderdag 27 november.

De vrouw in boerka, kan een Talibanstrijder met een bomgordel zijn, maar ook een onschuldige vrouw.
Verweij wijst in haar lezing op het belang van ethiek voor professioneel en verantwoord militair functioneren. Volgens haar is ethiek het vermogen om kritisch na te denken over wat je wel of niet wilt doen. Morele professionaliteit, daar gaat het om volgens haar. Ze gebruikt het boek Heart of Darkness van Joseph Conrad en de daarop gebaseerde film Apocalypse Now van Francis Ford Coppola als een rode draad in haar betoog.
Professor Verweij (53) werkt sinds 1998 bij de Nederlandse Defensie Academie. Ze is de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Faculteit Militaire Wetenschappen. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Nijmegen.
Aanmelding voor de lezing is verplicht en kan via 076-5273226 of per email TSR.Patrick@nlda.nl. De lezingen zijn in lesgebouw ’t Uiltje op het terrein van het Kasteel van Breda aan de Kraanstraat in Breda.
De lezing van professor Désirée Verweij, hoogleraar ethiek begint donderdag 27 november om 19.30 uur op het Kasteel van Breda en duurt tot negen uur. De zaal is vanaf 19.00 uur open.