Onenigheid horecasluitingstijd duurt voort

Nieuws

BREDA – De raadscommissie Bestuur is er woensdagavond opnieuw niet in geslaagd een duidelijk besluit te nemen rond de horecasluitingstijden in het centrum van de stad.

Door Serge Mouthaan
Na een brief van de burgemeester gericht aan de betrokken partijen kwam de commissie wederom niet tot een eenduidige oplossing. De standpunten van burgemeester Van der Velden, namelijk een leeftijdsgrens vaststellen, alle horecazaken de vrijheid geven tot 04.00 uur open te blijven en een ‘strippenkaart’ voor speciale gelegenheden bieden had geen breed draagvlak.

Onder leiding van PvdA was een meerderheid bijna tot een akkoord gekomen. Een week geleden stelde de partij voor alle horecazaken tot 04.00 uur open te laten, maar gisteren bleek dat voorstel niet haalbaar. Te veel verschillen van inzicht tussen politieke partijen dreef een gezamenlijke beslissing ver weg.

PvdA-fractielid Frans Szablewski kon zich nog het meest vinden in de voorstellen van de burgemeester, maar ook zijn partij stelde andere voorwaarden. De sociaaldemocraten willen een duidelijke scheidslijn tussen kleine horecagelegenheden en nachtzaken zodat deze niet aan dezelfde voorwaarden hoeven te voldoen. Zoals een portier aan de deur, iets dat bij de cafés met een nachtvergunning verplicht is.

D66 begreep niet waarom er niet sneller tot een besluit werd gekomen omdat volgens raadslid Saskia Boelema, Van der Velden immers in oktober ‘de noodklok’ luidde. Ze wees de commissieleden erop dat niemand behoefte heeft aan nog meer regelgeving. De fractievoorzitter van de democraten maakte duidelijk dat niemand zit te wachten op een politiek compromis zoals het vensteruur.

Het CDA en de VVD zitten meer op een lijn. Zij willen beide het oude beleid terug van voor februari 2008. Alle horecazaken sluiten om 02.00 uur en de nachtzaken om 04.00 uur. CDA-fractielid Irène Verkuylen gaf wel aan, voorstander te zijn het aantal zaken met een nachtvergunning te verdubbelen.

Al met al neemt de raadscommissie pas in februari van 2009 een definitieve beslissing. Intussen inventariseert de burgemeester de standpunten van de partijen en komt rond die periode met een raadsvoorstel.