Zeventiende plek bij Dakardebuut

Sport

BREDA/BUENOS AIRES – De Bredase ex-wegcoureur Jurgen van den Goorbergh is als zeventiende geëindigd in de Dakarrally van dit jaar. Die werd voor het eerst gereden in Zuid-Amerika.

Van den Goorbergh wilde eigenlijk al debuteren in de rally van afgelopen jaar, maar dat ging toen niet door. Die editie werd op het allerlaatste moment geschrapt na terreurdreiging.

In Zuid-Amerika waren er hele andere dreigingen. Vooral de natuurelementen zaten de rally en de Bredase motorrijder dwars. Een enkele etappe werd overgeslagen en bij een aantal moest de officiële tijdsproef ingekort worden.

De 39-jarige Bredanaar sloeg zich er aardig doorheen. Hij werd dus zeventiende op 9 uur en 53 minuten achter winnaar Coma. Voor hem bevonden zich drie Nederlandse motorrijders: Visser, Knuiman en Verhoeven. Verhoeven eindigde als enige in de toptien, met een achtste plaats.

Op de een na laatste dag ging het nog bijna mis, zo vertelde Van den Goorbergh tegen Dakasport.com. "Het was echt een smerig proefje, je kon niet verslappen. Gelukkig liep het twee keer goed af, maar toen was de hint ook wel duidelijk genoeg. Eigenlijk is dit mijn proef, maar ik heb geen risico genomen."

Van den Goorbergh maakte deel uit van Team Honda Europe, net als de beste vrouw van de Dakar: Mirjam Pol.