Gemeente mag aandelen Essent verkopen

Nieuws

BREDA – De gemeente gaat haar aandelen in energiebedrijf Essent verkopen. De verkoop van de aandelen van het productie, en leveringsonderdeel van het energiebedrijf levert Breda 1,9 miljoen euro op. Het netwerkbeheer blijft eigendom van de Provincie.

>> SP voert actie tegen overname Essent

Minister Maria van der Hoeven keurde het plan van opsplitsing van het bedrijf in netwerkbeheer en energielevering deze week goed. Het netwerkbeheer blijft bij Essent met de Provincie als aandeelhouder. De productie en levering van energie is verkocht aan het Duitse RWE.

De gemeente besloot vorige maand al dat ze haar Essent-aandelen in de energiemaatschappij van de hand wilde doen. De Bredase SP-fractie was tegen. Volgens de Bredase socialisten is niet goed energievoorzieningen over te laten aan commerciële bedrijven. “Die zijn er alleen maar op uit om winst te maken”, zo zei SP-secretaris Michel Spekkers in februari.

Het huidige belang van Breda in Essent is minimaal en bedraagt 0,0157%. Het Duitse energiebedrijf RWE betaalt 9,3 miljard euro voor de overnamen van grootaandeelhouder Noord-Brabant. Het levert de provincie minimaal 2,2 miljard op.