Meer ruimte voor de luchtballon

Nieuws

BREDA – Met hun grote bolle vorm zoeken donderdagavond weer diverse luchtballonnen het luchtruim op voor de eerste dag van de Ballon Fiesta. Het publiek staat anders dan andere jaren op een iets grotere afstand van de ballonnen.

Dat heeft te maken met de veiligheid van het publiek in verband met een ongeluk eerder dit jaar in Groningen. Daar vloog twee weken geleden een luchtballon het publiek in waarbij een vrouw zwaar hoofdletsel opliep. Dat is de reden dat de veiligheidsmaatregelen rondom het Ballon Fiesta strenger worden nageleefd. “Die regels bestonden er al, maar na Groningen wordt er gewoon beter opgelet,” zegt communicatiemedewerkster Monique Bakker.

Vroeger mocht onder meer de pers en de passagiers mee het veld voor een ballon opsteeg. “Nu gaan de piloten en de crew het veld op. Passagiers daarna, onder begeleiding van iemand van de organisatie. De rest moet op afstand blijven,” aldus Bakker. “Er werd vroeger wel soepeler mee omgegaan, maar het is mooi dat het nu strenger wordt nageleefd.”

Voor de eerste dag van het festival wordt goed weer verwacht. “Alleen als het regent of hard waait gaat het niet door”, stelt Bakker. De uiteindelijke beslissing of er ballonnen opstijgen of niet wordt gemaakt op basis van het weer bij de Fiesta. “Zodra ze opgestegen zijn drijven ze met de wind mee, dan blijven ze altijd het weer voor.”

Van donderdagavond kwart over zes tot zaterdagavond is de lucht boven Breda weer gevuld met tientallen ballonnen.