ParaGamesBreda! feestelijk ingeluid

Nieuws

BREDA – De aftrap van ParaGamesBreda! gaat donderdagavond niet in stilte voorbij. Het evenement, waarbij twintig verschillende sporten worden beoefend door mensen met een fysieke beperking, staat het komende weekend namelijk op het programma.

>> Foto's opening ParaGames 2009

Een grote groep mensen heeft zich om 19.00 uur inmiddels verzameld op het Van Coothplein. Vlaggen van alle nationaliteiten steken boven de menigte uit. Vincent van Wegen, oud-directeur van de Must See bioscoop houdt zijn megafoon gereed en roept: “Op naar de ParaGamesBreda! 2009!” Er klinkt gejuich en het percussieorkest zet in. Vanaf dat moment moeten alle winkelende Bredanaars weten dat er iets bijzonders staat te gebeuren.

In de Nieuwe Ginnekenstraat kijken mensen op wanneer de stoet passeert. Het enthousiasme is van de paraderende mensen af te lezen. Meisjes van Manege Sintels in Breda dragen de vlaggen van wel achttien verschillende nationaliteiten, die fier wapperen. Zelfs paarden en honden ontbreken niet, wat het bonte gezelschap nog opvallender maakt voor omstanders.

Jan van Horen, secretaris van ParaGamesBreda! is optimistisch. Bijna overstemd door het harde getrommel vertelt hij waarom deze optocht plaatsvindt. “De belangstelling voor het evenement neemt toe. We hebben derhalve besloten om meer aan promotie te gaan doen. Daarom hebben we dit jaar voor het eerst een optocht. Om mensen kennis te laten maken met dit bijzondere Bredase evenement. Met name voor de sporten goalball, rolstoelbasketbal en zitvolleybal hebben we dit jaar aanzienlijk meer aanmeldingen gekregen.”

Met die promotie zit het wel goed, zo blijkt. Winkelend publiek krijgt de krant van de Bredase spelen overhandigd en er wordt druk geflyerd door vrijwilligers. Op het kruispunt bij de Karnemelkstraat hebben de buschauffeurs het nakijken. De verkeersregelaars die met de tocht meelopen hebben even de overhand. Zonder moeite steekt de stoet over waarna hij naast de Zara even vaart mindert. De percussiemuziek wordt dan ineens opzwepender en de meisjes met vlaggen lopen een rondje en daarna weer verder. Winkelpersoneel staat in de portalen toe te kijken hoe het spektakel zich moeiteloos voltrekt.

Even verder loopt wethouder Adank, die niets dan lof heeft voor het sportieve evenement. “Om acht uur moeten we bij de bioscoop zijn. Dat halen we nog wel, denk ik.” Het is inmiddels vijf voor acht en de stoep langs het parkeerveld op de Vlaszak vormt het toneel. “Paaltjes!”, wordt er geroepen. Waarschijnlijk voor die paar mensen die minder goed zicht hebben en blind vertrouwen op hun stok die ze voor zich uit steken. Niets aan de hand, zo blijkt.

Ze zijn nog maar een paar meter verwijderd van de bioscoop op het Chasséveld. Daar aangekomen lopen de meisjes met vlaggen netjes achter elkaar over de witte lijn. Het is een bijzonder schouwspel. “Ze hebben niet eens geoefend!, zegt Martha Zuiderent van de manege lachend.

Nu de optocht op zijn einde loopt, begint de bioscoopzaal aardig vol te raken. De officiele opening wordt hier namelijk tot een feestelijk einde gebracht. Jacco Holthuis, ambassadeur van Onbeperkt Nederland steekt na een korte film, bestaande uit een aaneenschakeling van foto's van de ParaGamesBreda! 2007, een speech af waar je u tegen zegt. Zelf fysiek beperkt, weet hij als geen ander hoe het is een uitdaging te vinden in sport. In bijzonder mooie bewoordingen vertelt hij wat voor waarde de Bredase ParaGames voor hem hebben. Wethouder Adank is al net zo enthousiast, en ziet in de jonge spreker zelfs een potentieel marketeer voor de stad Breda. Het publiek applaudisseert.

De wethouder benadrukt nogmaals de eigenschappen van alle sporters die dit weekend mee gaan doen. “Je moet over doorzettingsvermogen, kracht en moed beschikken om over je eigen beperkingen heen te kijken en grenzen te verleggen”, spreekt hij vol lof. Ook hij ziet dat de Paragames eigenlijk een groter podium verdienen. Met subtiele woordgrappen hint hij naar de mogelijke komst van de nieuwe evenementenhal. “Sporters zullen daar bergop en bergaf gaan, allemaal onder één dak.” De hal zou volgens de wethouder een uitstekende optie voor het evenement kunnen zijn.

Tot slot trekt het publiek nadat er afgeteld is aan de trektouwtjes die uitgedeeld zijn. Er klinkt volop geknetter in de zaal en op het grote bioscoopscherm is vuurwerk te zien. De Paragames zijn geopend. En hoe.

Meer informatie via: http://www.paragamesbreda.eu