Geen steun Bredase politiek in rookchaos

Politiek

BREDA – In de zoektocht naar een oplossing voor de problemen rond het rookbeleid hoeven Bredase horecaondernemers niet aan te kloppen bij de lokale politiek. De Bredase partijen zich geen rol voor zich weggelegd, nu steeds meer cafés de rookwet aan hun laars lappen en onderlinge onvrede toeneemt. “Ze moeten in Den Haag zijn. Breda gaat er niet over.”

Een overgroot deel van de partijen heeft enigszins begrip voor de ondernemers die het rookverbod negeren, maar betreurt het dat het zover is gekomen. Voor- en tegenstanders van de rookwet wijzen er op dat minister Ab Klink van Volksgezondheid met de rookwet de plank misslaat.

GroenLinks heeft het over een ondeugdelijke landelijke wetgeving. “Ik kan me voorstellen dat ondernemers ingrijpen wanneer ze klanten zien vertrekken. Met 200 controleurs kan de Voedsel en Warenautoriteit niet handhaven. Klink zal met iets anders moeten komen, maar Breda gaat daar niet over”, aldus Selçuk Akinci.

Mieke Vossenaars van Breda ’97 vraagt zich af of deze omslag ook niet in andere steden gaande is. In ieder geval ziet ze het niet als een probleem van de gemeente. “Het is een landelijke regel. Wij gaan daar niet over. De rijksoverheid moet dit niet afschuiven. Ik snap wel dat ondernemers niet tevreden zijn, maar het is niet de taak van de gemeente hier iets mee te doen.”

“Helaas zijn er uitbaters die zich niet aan de afspraken kunnen houden. Het wil niet zeggen dat als er geen controles zijn de regels niet moeten worden nageleefd”, zegt Saskia Boelema van D66. “Ik vind het een beetje ondernemersrisico. Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemers. Voor ons is het boek rookverbod gesloten.”

Begrip
Het CDA kan begrip opbrengen voor de ongehoorzaamheid, maar stelt dat de regels vandaag nog wel gelden. Irène Verkuylen vindt dat de wet onduidelijkheid en ongelijkheid veroorzaakt. “Den Haag moet zorgen voor betere regelgeving.”

PvdA’er Frans Szablewski spreekt van oneigenlijke concurrentie. “Als de het café aan de overkant de wet negeert kan ik me voorstellen dat je zelf ook overstag gaat. Klink moet zorgen voor betere handhaving. Ik vind het flauwekul dat de minister niet genoeg mensen kan regelen voor de controle.”

'Lastig verhaal'
Hanneke van Manen van de VVD: “Ik vind het een lastig verhaal. Het is een rijksverhaal, maar de stad ondervindt er wel last van. Het is een mogelijkheid de minister in te lichten. De minister heeft duidelijk niet goed nagedacht over de naleving van de wet. Ik kan mij voorstellen dat ondernemers bij gebrek aan handhaving naar oplossingen zoeken.”