X-factor nu ook voor bomen

Nieuws

BREDA – Wethouder Janus Oomen heeft woensdag samen met gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen een boom geplant in het Valkenberg. Dit deden ze vanwege de Bredase boomfeestweek, onder toezicht van groep 7 van de St. Josephschool uit Breda. Daarna gaf de wethouder het startsein voor de Bredase boomverkiezing ‘Welke boom heeft de X-factor?’

Na het openingswoord van Janus Oomen vertellen drie leerlingen van de St. Josephschool wat hun wensen zijn. Een ervan is die van Demi. “Ik wil dat er nooit meer oorlog zal zijn, en dat er geen kindermishandeling meer zal zijn.” De leerlingen hebben wensen in een box gedaan, die bij het planten van de boom mee de grond in gaat. Cora van Nieuwenhuizen gooit de eerste schep zand op de box. Daarna mogen kinderen meehelpen de boom in te graven. Iedereen wil graag een steentje bijdragen aan het planten van de boom.

Dan is het tijd voor de lancering van een initiatief van de Bomenstichting; ‘Welke boom heeft de X-factor?’ Deze verkiezing heeft als doel verwondering voor bomen op te roepen om daarmee bomen extra onder de aandacht te brengen. Alle inwoners van Breda krijgen zes weken de kans om op een boom te stemmen via de website www.boomverkiezing.nl. Dit kan op bomen die al geselecteerd zijn. Mensen kunnen ook hun eigen boom voorstellen, en vertellen waarom ze die zo mooi of bijzonder vinden. Na afloop van de verkiezing wordt de winnende boom bekend gemaakt en gehuldigd.

Janus Oomen vertelt over zijn favoriete boom. “Ik houd erg van de tamme kastanje die staat op de kruising Crogtdijk – Terheijdenseweg. De boom is 164 jaar oud. Kijk, ik ben hier geboren en getogen. Die boom staat hier al zo lang. Mijn opa en oma hebben hem zien staan, mijn ouders, ik, en mijn kind ook. Die boom heeft twee wereldoorlogen meegemaakt. Dat hij de tijd heeft doorstaan, dat vind ik zo mooi.”

Dit is het negende jaar dat de Gemeente Breda samen met Staatsbosbeheer de Bredase boomfeestweek organiseert. In de verschillende wijken zijn routes uitgezet met vijf opdrachten over bomen, vogels, water, zwerfvuil en eten en gegeten worden. Het doel van deze opdrachten is om de kinderen alles te laten ontdekken over de natuur en de bomen in de eigen woonomgeving. Janus Oomen vindt de boomfeestweek een geweldig initiatief. “Bomen zijn erg belangrijk voor mens en dier. Natuurlijk moeten we hier in Breda af en toe bomen kappen, bijvoorbeeld als er een nieuw fietspad moet worden aangelegd. Deze boomfeestweek zorgt ervoor dat we het belang onder ogen zien. We moeten bomen koesteren. Dat doen we door bomen terug te planten, zoals we vandaag hier in het Valkenberg doen.”