NAC revancheert zich tegen Sparta

BREDA – Scheidsrechter Van Sichem zal zondagavond met gekromde tenen naar de hoogtepunten van NAC-Sparta kijken bij Studio Sport. Want hij weet zelf ook wel dat hij daarin een hoofdrol speelt.

De 40-jarige arbiter kende de Rotterdammers een corner toe, nadat overduidelijk een Spartaan de bal als laatste geraakt had. En juist uit die hoekschop maakte Sparta de gelijkmaker. Een treffer die NAC overigens ook zichzelf aan mag rekenen. Verdediger Ruud Knol kon vrij inkoppen tussen een paar NAC-verdedigers in.

NAC kwam echter eerst op voorsprong. Boukhari toonde na een kwartier wat Maaskant in hem zag, tijdens de proefperiode van de Marokkaan. Voor de derde achtereenvolgende wedstrijd was Boukhari trefzeker voor de Bredanaars, deze keer uit een voorzet van Mtiliga.

Maar hét moment van de wedstrijd was dus de beslissing van scheidsrechter Van Sichem om een corner te geven. Het hele stadion zag dat het een doeltrap was, behalve het arbiterstrio. Tot overmaat van ramp kopte Knol de bal achter Ten Rouwelaar, die na fel protesteren een gele kaart ontving.

Ook de gehele Bredase aanhang richtte zijn woede op Van Sichem. Toen de arbiter ook nog eens een doelpunt van NAC afkeurde wegens buitenspel en Lurling geen penalty gaf, (twee terechte beslissingen), moest de stadionspeaker er tot twee keer toe aan te pas komen om het Bredase publiek enigszins tot bedaren te brengen.

Zo boeiend als de eerste helft was, zo kleurloos begon de tweede. NAC combineerde niet, verliet de eigen helft nauwelijks en speelde, als het de bal al had, in een veel te laag tempo. Sparta had het overwicht, maar wist nauwelijks kansen te benutten.

Maaskant besloot in te grijpen. Twee spelers die voor het eerst sinds een aantal weken weer in de basis stonden, werden gewisseld: Eerst Lurling, daarna Cairo. Vooral van balvirtuoos Lurling werd het een en ander verwacht, maar hij stelde teleur. Zijn goede acties waren op de vingers van een hand te tellen. Datzelfde gold voor Cairo. De rechteraanvaller begon gretig aan het duel met enkele goede loop- en passeeracties, maar kakte vooral in de tweede helft ver in. Kramer en Pattinama waren hun vervangers.

Vers bloed doet wel eens wonderen, maar de voorsprong die NAC in de 77e minuut pakte, kwam toch echt voor rekening van vaste krachten Kolkka en Penders. Uit een corner van de Fin kopte Penders strak tegen de touwen.

De 3-1 van Fehér in blessuretijd was voor de statistieken. Behalve voor Pattinama, die de voorzet leverde en vervolgens de goal vierde alsof het zíjn feestje was. De invaller kon na twee ongelukkige acties zo’n succesje wel gebruiken en zal waarschijnlijk de komende tijd beter slapen dan Van Sichem.