T'oren en zien wel, maar van zwijgen geen sprake

Cultuur

BREDA - De carnavalsoptocht in het Kielegat gaat met regen van start, maar dat mag de pret niet drukken. Duizenden mensen trekken maandag naar het centrum om de jaarlijkse optocht te bekijken.

>> Foto's Optocht Kielegat (230) en Meer foto's (136)
>> De uitslag

Die begint wat rustig, misschien door het kwakkelende weer, misschien omdat maandagmiddag één uur te vroeg is voor sommige mensen. De eerste deelnemer van de optocht trekt door de straten van het centrum en haalt niet veel bekijks. Maar het ietwat tamme begin is snel vergeten als even later prins Dionysus met zijn gevolg de Vismarktstraat inrijdt. Carnavalskrakers knallen uit de boxen van de wagen. Het begint al meer op een optocht te lijken.

En terwijl het alleen maar harder begint te regen, lijkt het in het centrum steeds drukker en gezelliger te worden. "Die regen houdt wel op", zegt een man verkleed als beer. "En zo niet, dan niet. Wat maakt beetje regen nou uit op zo’n dag." Hoe later het wordt, des te meer mensen het centrum bereiken en zich aansluiten bij de andere feestvierders. Om kwart over twee staat de Grote Markt-noord helemaal vol met mensen.

De Venetiaanse carnavalswagen van BC de Dijrakkers zet de Vismarktstraat en even later ook de Reigerstraat echt op z'n kop. De vriendenclub uit Fijnaart heeft gekozen voor voor een vrolijk thema en veel toegankelijke carnavalsliedjes, iets wat het publiek lijkt te waarderen. Dat gaat uit z'n dak. Als prins Dionysus' wagen op zijn standplaats op de Grote Markt arriveert, laat uiteindelijk ook de regen het afweten.