Wijkagenten ingezet voor noodhulp

Nieuws

BREDA – Ziekteverzuim en het grote aantal vacatures hebben er binnen het politieteam Breda toe geleid dat onder meer wijkagenten worden ingezet voor de zogenaamde noodhulp. De korpsleiding heeft daar recentelijk toe besloten.

De maatregel heeft ook effect voor agenten die normaal gesproken werkzaam zijn in toezicht en handhaving. Agenten uit het hele district Breda, waar onder ook Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Etten-Leur, Rucphen en Zundert vallen, worden daarom ingezet in Breda.

Woordvoerder Enny de Wit geeft aan dat wijkagenten wel zoveel mogelijk in hun eigen wijk dienst zullen draaien. “Als die noodhulp dus niet nodig is, zijn ze gewoon in hun eigen wijk.”

Volgens De Wit gaat het om een tijdelijke maatregel. “We bekijken per fase van vier weken of de extra inzet nog nodig is. We zien nu dat het ziekteverzuim terugloopt.” Over ongeveer twee weken evalueert de corpsleiding de stand van zaken weer. Als de situatie dan verbeterd is, zou dat kunnen betekenen dat de wijkagenten weer voor hun normale taak worden ingezet, beaamt De Wit.

Naast het ziekteverzuim, worstelt de politie met het vacatureprobleem. “125 vacatures heb je niet zomaar vervuld”, verwijst De Wit naar de niet ingevulde functies in Midden- en West-Brabant.

Luc Hoeben, voorzitter van politievakbond ACP voor Midden en West-Brabant heeft begrip voor de maatregel. “We moeten de collega’s op straat niet laten verzuipen. Als ze hulp nodig hebben, dan moet je je spullen laten vallen.”

De genomen maatregel is volgens hem wel kortetermijnpolitiek. “Dit is een noodgreep. Je moet als management ook iets doen aan de langere termijn, dus iets doen aan de vacatures.”

Volgens Hoeben mag er best een signaal naar de politiek. "Dat geluid is er nu al, maar dat mag best harder."