Manneke componeert B E D A speciaal voor Breda

Nieuws

BREDA – Componist Daan Manneke is zo blij met de Ouevreprijs die hij afgelopen 23 januari tijdens de cultuurnacht ontvangen heeft, dat hij als bedankje een compositie heeft gemaakt voor Breda. De compositie was vrijdagmorgen iets over elf te horen op de Grote Markt.

“Ik dacht meteen nadat ik de prijs in ontvangst genomen had, ik moet een leuk gebaar terug maken”, vertelt Manneke.

Jacques Maassen, musicus en tevens goede vriend van Manneke bracht het stuk vanuit de Grote Kerk ten gehore. Dertig seconden lang klonk de muziek over de Grote Markt van Breda. De keuze voor het stadsinstrument is heel bewust gemaakt, zo vertelt de componist. “Het stuk is voor de stad, dus moet het ook door het stadsinstrument gespeeld worden.”

Manneke heeft speciaal gekozen voor een partituur met alleen de noten B, E, D en A. “Dit zijn de letters die in de naam Breda voorkomen”, vertelt hij. De R die ontbreekt heeft ook een speciale betekenis. “De R staat voor ruimte, dat is mijn motto in de muziek.”

Wethouder Willems nam de partituur in ontvangst, gekleed in een wollen trui, speciaal voor de Warme Truiendag. “Deze gaan we inlijsten, misschien is het wel leuk voor de kamer van de burgemeester.”