NAC verliest, maar blameert zich niet

HEERENVEEN/BREDA – Na de futloze wedstrijd tegen Volendam en de verliespartij tegen Twente revancheerde NAC zich enigszins tegen Heerenveen. Dat klinkt gek bij een 3-1-nederlaag, maar met een zwaar gehavende selectie en tot de 80e minuut uitzicht op een gelijkspel, hoefde NAC de lange reis terug niet aan te vangen met een gebogen hoofd.

Maaskant had, uit nood, gekozen voor twee spelers die nog niet eerder in de basis stonden: Hofstede(centraal achterin) en Pattinama(rechtsbuiten). De NAC-trainer had sowieso geknutseld met de opstelling, vooral op de linkerflank: Gorter stond linksback, Boukhari linkshalf en Kolkka op de linksbuitenpositie.

Vooraf beloofde Maaskant elf felle spelers. Die belofte maakten de Bredanaars regelmatig waar, vooral Gorter was lange tijd een aanjager. Hij speelde als gelegenheidslinksback een puike eerste helft. De 20-jarige middenvelder was energiek, kwam af en toe mee op, liet zich ook op het middenveld zien en deed een paar keer nuttig stoorwerk bij Friese aanvalspogingen. In de tweede helft moest hij echter zijn meerdere erkennen in Roy Beerens die met afstand de beste man van het veld was.

Ook debutant Hofstede hield zich redelijk staande (hoewel hij bijna een eigen doelpunt op zijn naam mocht schrijven), Pattinama speelde zijn directe tegenstander Popov af en toe kwijt en invaller Cairo revancheerde zich voor zijn dramatische invalbeurt tegen Utrecht.

Toch konden de Bredanaars niet voorkomen dat ze met een 2-1 achterstand de rust in gingen. De twee tegendoelpunten werden beide veroorzaakt door foutjes achterin. Linksback Popov kon de 1-0 binnenkoppen tussen vier verdedigers. De 2-1 schoot Smarason binnen, nadat Ten Rouwelaar een schot van uitblinker Beerens niet klemvast kon pakken. Tussendoor kopte Zwaanswijk de gelijkmaker (1-1) binnen uit een vrije trap van Reuser.

“Jelle bedankt”, scandeerde de Friese aanhang na de 3-1. Ten Rouwelaar had opnieuw een bal niet klemvast en bokste hem voor de voeten van Elm die de wedstrijd beslist. Hoewel Heerenveen overwicht had, waren de doelpunten te voorkomen en gaf NAC dus, net als tegen Twente, de doelpunten te makkelijk weg.