NAC houdt PSV op 2-2

EINDHOVEN – Het ene gelijkspel is het andere niet. Was de 1-1 van NAC vorige week tegen FC Utrecht een deceptie, de 2-2 tegen PSV voelde als een overwinning voor de Bredanaars.

Daar leek het in het begin echter helemaal niet op, want al in de eerste minuut was er gevaar voor NAC door een kans van PSV’er Dzsudzsák. Daarna bleef het eenrichtingverkeer naar het doel van Ten Rouwelaar. Een goal kon dus ook niet uitblijven. Het was Mexicaan Salcido die in de veertiende minuut de 1-0 binnentikte na een voorzet van Afellay.

De Eindhovenaren zetten door en wilden nog vóór rust verder weglopen van de Bredanaars. Door het geblesseerd uitvallen van Penders en Gilissen leek NAC helemaal in de hoek te zitten waar de klappen vielen. Maar juist de twee verse krachten leverden het grootste Bredase gevaar.

Vlak voor het rustsignaal kreeg NAC namelijk haar eerste echte kans: een schot op goal van de Gorter na een goede individuele actie. Kort daarop kregen de Bredanaars een corner die na drie keer koppen uiteindelijk vanaf het hoofd van de eveneens ingevallen Loran achter PSV-keeper Isaksson verdween. Daar konden zelfs vier PSV’ers op de doellijn niets aan veranderen.

Loran had sowieso een puike invalbeurt. Hij vocht enkele stevige duels uit met de verse PSV-aanwinst Toivonen en kwam daar vaak als winnaar uit. Zoals de NAC-verdedigers sowieso met grote regelmaat de PSV-aanvallers wisten te stuiten.

Dat de 2-1 van PSV uitbleef hadden de Eindhovenaren trouwens ook voor een groot deel aan zichzelf te danken, want Afellay en Bakkal misten dotten van kansen en ook afstandschoten van Simons misten net het doel.

En zoals zo vaak in het voetbal: weet je zelf de kansen niet te benutten dan scoort de tegenstander. Dat gebeurde dus ook. Kolkka kapte een PSV-verdediger uit en schot met links in de verre hoek de 1-2 binnen, waarna het Eindhovense publiek massaal “Reker, rot op”, scandeerde.

PSV bleef echter aandringen en nadat Afellay zich door de NAC-verdediging heen werkte, schoot hij van vijftien meter de 2-2 achter de kansloze Ten Rouwelaar. De laatste tien minuten van de wedstrijd was het alle hens aan dek voor het Bredase doel. Een knappe redding van de Bredase goalie op een schot van Afellay en een afgekeurd doelpunt van Bakkal zorgden er voor dat NAC toch met een punt mocht vertrekken uit Eindhoven.