Aanpak veelplegers moet overlast beperken

Nieuws

BREDA - Autoinbraak. Fles parfum gestolen. Hetzelfde kratje bier meerdere keren door het statiegeldapparaat gehaald. Mishandeling. Allemaal misdrijven zonder overeenkomst. Toch is die er. Want telkens was de dader een veelpleger. Alleen al in Breda zijn er zo'n 160 actief.

Volgens de politie is een veelpleger iemand die over een periode van vijf jaar meer dan tien processen verbaal tegen zich zag opmaken, waarvan tenminste een proces verbaal in de afgelopen anderhalf jaar.
Voldoet de verdachte aan het bovenstaande patroon dan wordt er in het Veiligheidshuis Breda, een samenwerkingsverband van organisaties die samen Breda veiliger willen maken, bepaald of de verdachte ook echt een veelpleger is.

Breda kent ongeveer 160 veelplegers. 80 daarvan zijn zeer actieve veelplegers. Deze laatste groep wordt door de politie dan ook actief opgespoord op dit moment. Dit doet de politie vooral door het inzetten van agenten in burger. Zij weten welke verdachten aan de drugs of alcohol zitten en vaker delicten plegen. Deze worden extra in de gaten gehouden. “Tijdens briefings worden ook foto’ s van verdachten getoond. Hierdoor weten de agenten naar wie ze uit moeten kijken”, vertelt de woordvoerder van de politie.

“De kleine groep veelplegers is verantwoordelijk voor een groot deel van de overlastgevende criminaliteit”, aldus M. Pilaar van het Openbaar Ministerie(OM). “Actieve opsporing van deze personen is dan ook noodzakelijk.” Volgens Pilaar is gezien hun verleden de kans groot dat de verdachten nog een keer een soort gelijk delict pleegt.

Na het opsporen van de veelplegers pakken het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden- en West-Brabant en de penitentiaire inrichtingen in Breda en Tilburg ze gezamenlijk aan. Dit doen zij door werkafspraken te maken tussen de organisaties. “Met als doel de veiligheid te vergroten door, onder andere veelplegers een zo lang mogelijke detentie te geven”, aldus de politie Midden en West Brabant.

Veelplegers voldoen vaak aan een bepaald signalement. “Het merendeel is man, enkel vrouwen. En veelal hebben ze verslavingsproblematiek en of een psychiatrische achtergrond”, zo geeft het OM aan.