Johan de korte cross Koning

Sport

BREDA – Het is de sprintafstand door de natuur. De korte cross. Niet het hoofdnummer, wel een nummer waarop de specialisten zich kunnen laten zien. Johan de Koning van Sprint is zo’n specialist. Hij won kortste afstand bij de Mastboscross, zondag in Breda.

>> Fotoalbum Mastboscross

In het Mastbos bleek De Koning de snelste op de korte cross bij de mannen. In herfstachtige omstandigheden, buien en wind, bleef hij met 7.55 minuut Abderafii Rokti een tel voor en Wesley Pauel twee tellen. De Koning mocht zich met deze tijd over 2800 meter met recht de korte cross Koning noemen.

De korste afstand bij de vrouwen was een prooi voor Manon Kruiver, voor Esther Vermue en Elle Frank. Kruiver had 9.29 minuut nodig voor de 2800 meter.

Het hoofdnummer, de lange afstand, was een gevecht tussen atleten van heinde en verre. Iets dat vooraf een punt van discussie bleek geworden. Regionale lopers voelden zich gepasseerd voor minderwaardige lopers uit verre oorden.
Dat riep weer ongenoegen op bij de verantwoordelijke voor het lopersveld, Zeger de Ruyter.

In die discussie waren er eigenlijk geen winaars. Over de drassige paden uiteindelijk wel. De zusjes Belete gingen bijna synchroon over de streep na 7600 meter. Beiden klokten 25.22 minuut, maar Mimi bleek de eerste die de lijn passeerde, voor Almensh. Best of the rest was de Bredase Sabine van de Reijt, die op 1.40 minuut zesde werd. Club- en stadgenote Ingrid Versteegh werd twaalfde, net voor collega regiolopers Marlien van Beek (13e) en Marisa Hopmans (14e).

Bij de mannen was het Abera Kuma die de regiolopers zijn hielen liet zien. 32.17 minuut had hij nodig voor de 10,9 kilometer. Bernard Chepkok werd tweede op twee tellen, Najim El Qady derde. Hans Janssens, de Belgische winnaar van vorig jaar, werd op iets meer dan een minuut vijfde. Van de thuislopers was Jeroen Maas met een negende plek de snelste in 35.36 minuut. Niels de Jong (TRR) werd 13e.