Bredase delegatie naar Zuid-Afrika

Nieuws

BREDA - Een negenkoppige delegatie uit Breda vliegt komende zondag naar Zuid-Afrika om in de gemeente Ekurhuleni (provincie Gauteng in het oosten van het land) een overeenkomst te tekenen voor een nauwe samenwerking tussen beide gemeenten bij de bouw van sociale woningen in Ekurhuleni.

door Mathieu Kothuis
De samenwerking in het kader van de ontwikkelingssamenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika, komt vooral neer op kennisoverdracht, het ontwikkelen van lokaal beleid voor de bouw van sociale woningen, de infrastructuur in nieuwe woonwijken en het beheer van woningen door de plaatselijke woningbouwcorporatie. Voor dat laatste onderdeel werkt de gemeente Breda nauw samen met de corporaties Singelveste en WonenBreda. Beide directeuren, Harry Reininga en Kees Oprins, maken daarom deel uit van de Bredase delegatie naar Zuid-Afrika.

De delegatie wordt aangevoerd door wethouder Van Yperen (Breda ‘97, Volkshuisvesting) en bestaat verder onder meer uit de raadsleden Miriam Haagh (PvdA), Sietzke Schokker (GroenLinks), Mieke Vossenaar (Breda ‘97) en twee ambtenaren van de gemeente. Burgemeester Peter van der Velden, momenteel op vakantie in Zuid-Afrika, voegt zich daar bij de Bredase delegatie.

Ekurhuleni, een snel groeiende stad van 2,4 miljoen inwoners vlakbij de provinciale hoofdstad Johannesburg, kent grote armoede en een massale werkloosheid. De stad groeit jaarlijks met 100.000 inwoners door een trek van de bevolking van het platteland naar de stad. Om al die mensen op te vangen is een omvangrijk woningbouwprogramma nodig waarbij Breda de stad wil helpen. Op dezelfde manier werken ook steden als Tilburg en Dordrecht samen met gemeenten in Zuid-Afrika.

Concreet helpt Breda haar Zuidafrikaanse partner bij de planvoorbereiding voor een grote nieuwe woonwijk met sociale en commerciële huisvesting en bij een grootschalig plan voor stadsvernieuwing.

In Ekurhuleni moeten de komende twee jaar 15.000 woningen worden gebouwd. Om die klus te klaren zullen Singelveste en BredaWonen de plaatselijke corporatie organisatorisch terzijde staan.

Volgens delegatielid en PvdA-fractievoorzitter Miriam Haagh zullen de drie Bredase raadsleden ter plaatse ook nauwe banden aanknopen met de gemeenteraad van Ekurhuleni. Die contacten moeten later uitmonden in een voorstel aan de Bredase gemeenteraad, waarin wordt uiteengezet hoe de contacten tussen beide gemeenteraden kunnen worden verstevigd en uitgebouwd.

Overigens, zo zegt Haagh, is het niet de bedoeling dat de relatie met Ekurhuleni uitmondt in een nieuwe stedenband tussen beide gemeenten. "Er wordt al ruim een jaar gewerkt aan deze samenwerking met Ekurhuleni en je merkt al dat het begint te leven. Ik heb zojuist telefonisch nog een gesprek gevoerd met een Zuidafrikaans raadslid met een vraag hoe wij een bepaald probleem zouden aanpakken."

De Bredase delegatie blijft vijf dagen in Zuid-Afrika.