Wel een nachtmis die geen nachtmis is

Nieuws

BREDA – Eerst was er geen sprake van, nu weer wel. Het gaat over de kerstmis in de Grote Kerk, die eigenlijk geen ‘mis’ genoemd mag worden. Zijn we blij met deze oplossing?

Door Louise Snel

“Ja”, zegt Mattie Boidin (fractielid CDA). “Het bericht dat er geen nachtmis meer kwam in de Grote Kerk, heeft een snaar geraakt bij de bevolking van Breda.” Het CDA kreeg veel reacties op het nieuws dat er geen kerstmis meer kwam in de Grote Kerk. “Wij besloten daarom een brief te sturen naar de Parochie Breda Centrum, in de hoop dat ze terugkwamen op hun besluit.”

De parochie kwam er inderdaad op terug. De vertrouwde traditie met kerst blijft bestaan in de Grote Kerk. Hoewel er wel iets verandert. De nachtviering wordt nu een zang- en gebedsdienst, de eucharistieviering blijft achterwege.

“Toch zijn we blij,” zegt Willem van der Vis, directeur van de Stichting Grote Kerk. De eenzijdige stopzetting door de parochie heeft veel verwondering teweeggebracht. “Maar een kerstviering hoort er gewoon bij.”

Hans Talboom van het Breda’s Mannenkoor heeft samen met Cantabile en Stichting Grote Kerk hard gewerkt aan het terugkeren van de Kerstmis. Talboom: “We vonden het buitengewoon treurig om te horen dat de kerstmis niet door zou gaan.” In eerste instantie was het voor het mannenkoor niet duidelijk waarom de mis niet door ging. “Uiteindelijk denk ik dat iedereen tevreden is met deze oplossing, ondanks dat er geen eucharistieviering komt.”

De Grote Kerk biedt 24 december om 24.00 plaats aan ongeveer duizend mensen.